Jimi Fritze i sin sjuksäng när läkaren talade om organdonation. Foto: Privat

Jimi hörde sin dödsdom i sjukhussängen

4:24 min

Jimi var ute på en ö i Göteborgs skärgård med sin dåvarande flickvän när han fick en hjärnblödning och föll ihop. Senare vaknade han upp på sjukhuset och hörde läkarna prata om honom med hans anhöriga. De sa att Jimi var döende och att de skulle fundera på organdonation. För Lotta Bromé berättar han hur det kändes att höra allt detta utan att kunna göra något.

– Läkarna kollade prover på lever och njurar och sånt och så sa de till mina släktingar att jag inte skulle överleva. Så de tog farväl av mig, mina föräldrar, min syster, min flickvän och mina vänner.

                                                                                            

Och du hörde att de talade om organdonation?

– Ja, tyvärr gjorde jag det, säger Jimi Fritze.

 

Men du var fullt medveten. Hur kändes det?

– Det känns fördjävligt. Det var så dumt gjort. Det hade varit bättre om de sagt att det var allvarligt men att vi avvaktar.

 

Försökte du kommunicera?

– Ja. men kunde inte röra mig eller prata. Jag hade hamnat i något som heter ”Locked in syndrome”, att man är fången i sin egen kropp.

De diskuterade din kropp och din död och du kunde inte göra något?

– Så var det och jag tror inte att jag är den enda som varit med om detta.

Så du låg där och de trodde du var död men du levde?

– Ja, fy fan. Ursäkta att jag svor men jag tänkte så. När jag hörde läkarna tänkte jag; Så fan heller. Jag ska vara vaken!

– Jag hade fem procents chans att överleva och det tänkte jag ta. När jag vaknade upp i Örebro kunde jag bara röra ett finger.

Har du och dina anhöriga pratat om det här efteråt?

– Det har varit traumatiskt för alla att få så olika besked. Det var tungt för de tog ju farväl av mig och trodde jag skulle dö.

Senare upptäcktes att Jimi Fritze inte alls var döende. Det var en mer erfaren läkare som kom in och sa att det inte alls var så farligt.

Hur mår du nu?

– Sådär. Jag försöker kämpa och jag hoppas att det kommer att gå bra bara jag får lite hjälp av vården att ta mig tillbaka.

Jimi Fritze har valt att anmäla sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg även fast det är ett och ett halvt år sedan.  

– Jag valde att vänta tills nu för jag behövde rehabilitera mig först och man har två år på sig att anmäla.

P4 Extra har också varit i kontakt med Sahlgrenska sjukhuset

– Vi samarbetar som alltid med IVO (Inspektionen för vård och omsorg) med att gå till botten med vad som skett och innan det så kan vi inte gå in i detalj med ett ärende. Självklart tar vi den här anmälningen på stort allvar som vi gör med alla anmälningar, säger Stefan Sarajärvi på Sahlgrenska Sjuhusets presstjänst till P4 Extra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista