Folkets hus i Göteborg portar inte SD

1:05 min

Folkets hus i Göteborg kommer inte att göra som riksorganisationen och stänga ute Sverigedemokraterna. Irritationen är stor över beslutet på central nivå.

I Göteborg tänker föreningen ta ställning i varje enskilt fall och är mäkta irriterad över att riksorganisationen antagit en ny policy utan att diskutera saken med medlemmarna, Folkets Hus-föreningarna runtom i landet.

– Vi hävdar vår suveränitet att själva bestämma vilka hyresgäster vi tar in. Alla kunder prövas lika, säger Mats Gröndahl som är ordförande i Folkets Hus Göteborg.

Nu är vi inne i en valrörelse. Om SD vill hyra, går det bra då?

– Varför skulle de särbehandlas? Vi bedriver kommersiell verksamhet och hyr ut vår konferensanläggning.

Det går inte att ta miste på den irritation som finns inom styrelsen för Folkets hus i Göteborg. I dag på förmiddagen tvingats de ta ställning till den nya policy som, utan diskussion bland medlemmarna, mailades ut från centralt håll i början av veckan.

Enligt Mats Gröndahl har det faktum att Sverigedemokraterna valts in i Sveriges Riksdag varit avgörande för dagens beslut.

– Vad är nästa steg? Att de inte tycker att vi ska hyra ut till något annat riksdagsparti heller? Att ha några speciella upekade tycker jag är märkligt. Det fria ordet får naturligtvis gälla i det här huset, säger Mats Gröndahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista