Arkivfoto: TT.

Ny öppenvårdsmottagning för unga vuxna

Trycket väntas bli stort på den nya öppenvårdsmottagningen i centrala Göteborg som öppnas den 1 september för unga vuxna med psykisk ohälsa.

Rapporter visar att stressen och grubblerier om identitet och livsval bland unga bara ökar men på den nya mottagningen vill man ge hjälp på ett otraditionellt sätt.

Behovet är citat "enormt" bland de unga mellan 18 och 29 år som den nya mottagningen är till för.

Det konstaterar regionen som stöder sig på rapporter om hur den psykiska ohälsan bland unga  fortsätter öka bland annat som en reaktion på  alla motstridiga krav från samhället och sviktande stöd från vuxenvärlden.

Man räknar med att omkring 5 procent drabbas av depressioner vilket enbart i Göteborg skulle innebära närmare 5 400 personer i den här gruppen.

Egentligen skulle mottagningen i Axesshuset på Södra Allégatan ha öppnats tidigare men söktrycket bland de psykologer, sköterskor, psykiatriker och andra som vill jobba där sägs vara monumentalt  - för de ska få tänka NYTT i sitt arbete med unga i existensiell kris - enskilt såväl som i grupp.

Mottagningen blir ett mellanting mellan vårdcentral och länssjukvårdspsykiatri och nås lätt per telefon. Genom att anpassa sig till ungas behov blir det otraditionellt arbete via facebook, KBT på internet, gruppsessioner men även vanliga enskilda samtal. Och hela tiden ska unga få vara med i ett brukarråd för att ta fram de bästa metoderna att nå psykisk balans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista