Ingen på psykologmottagningen kunde hjälpa Robin eftersom mottagningen inte var hbtq-sertifierad. Foto: Bertil Ericson/TT.

Psykolog vägrade säga hen - nu stäms regionen

2:11 min

En psykolog i Göteborg vägrade kalla transpersonen Robin för "hen" och sade sig inte kunna erbjuda fortsatt vård med motiveringen att mottagningen inte hade hbtq-kompetens. Nu stämmer Robin Västra Götalandsregionen för diskriminering.

2012 hade Robin en livskris. Hen gick in i väggen och hade självmordstankar men sökte hjälp på en psykiatrisk mottagning på Hisingen i Göteborg. Robin är transperson och bad psykologen att tilltala hen antingen med just ordet "hen" eller också "han". 

– Hon vägrade helt enkelt. Hon ville inte. Och hon kunde inte förstå att jag kunde vara någonting annat än en kvinna och det blev ett långt samtal som handlade om det istället, berättar Robin.

– Jag var jättesänkt, jag kände mig jättetung och jag kände mig kränkt. Väldigt kränkt.

Robin, som egentligen heter något annat, bad då att få byta psykolog till någon som kunde hantera transpersoner professionellt, men fick beskedet att ingen på mottagningen kunde ta hand om hen eftersom de inte har hbtq-kompetens.

– Det är ungefär som att en psykolog säger "ja, jag hör att du säger att du är svensk, men jag tycker att du ser mörkhyad ut, som en utlänning, så i min världsbild kommer jag se dig som en utlänning". Sedan säger den att "och vi har inte kompetens för utlänningar här så du får ingen vård av oss", säger Erik Mägi, jurist på Göteborgs Rättighetscenter och den som driver Robins fall.

Robin har nu stämt Västra Götalandsregionen för diskriminering. I ett brevsvar till Robin från enhetschefen på mottagningen bekräftas att psykologen som träffat Robin, "gett uttryck för att hon för egen del sett patienten som kvinna".

Men enhetschefen skriver också att "enbart den omständigheten att psykologen och patienten gett uttryck för olika utgångspunkter innebär dock inte patienten kan sägas ha fått ett respektlöst bemötande". 

Martin Rödholm är verksamhetschef inom psykiatrin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och den som företräder Västra Götlandsregionen i den här frågan. Han vill inte ställa upp på någon intervju med Ekot men skickar via pressavdelningen ett mejl där han skriver att de "beklagar patientens upplevelse av det inträffade".

Robin hoppas nu på upprättelse. Men ännu mer på förändring.

– Jag skulle vilja att de hbtq-certifierade sig. Det finns jättebra utbildning som personalen kan genomgå för att just undvika sådana här situationer i framtiden, säger hen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista