1 av 2
Elise Norberg Pihlhem (V) ordförande för hälso-och sjukvårdsnämnden på Hisingen var emot stängningen. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
2 av 2
Gunilla Petersson Bergström, ordförande för Psykologföreningen i Västra Götaland i väntan på nästa patient. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
P4 Göteborg granskar allmänpsykiatrin

Hisingsmottagningen stängdes trots stora protester

1:54 min

Det kom ett mejl om kaoset och stressen på två mottagningar för allmänpsykiatri i Göteborg . De som fått ta emot flera hundratals patienter från Hisingsmottagningen som stängdes i september förra året.

Hur reagerar du på detta? Kommentera!

Om den okänsliga omorganisationen och oron för de psykiskt sköra patienter som flyttas runt.

"Det låter fint på papperet men verkligheten blir en annan" skriver man.

I en serie inslag ska vi nu skildar vad som hände.

Det har varit flera flyttar i Göteborg med kranskommuner men vi tittar här bara på Hsingsmottagningen och de på Stora Nygatan och Lergöksgatan.

Elise Norberg Pihlhem är vänsterpartistisk ordförande för Hälso-och sjukvårdsnämnd elva på Hisingen vars motstånd mot stängningen var kompakt.

– Vi hade väldigt goda argument och mycket stöd av alla andra att mottganingen skulle vara kvar. Det var socialtjänsten,  försäkrings-kassan  ,samtliga patientföreningar representerade av deras paraplyorganisation NSPH i G (Nationell samverkan för psykisk hälsa i Göteborg), samtliga primärvårdseneheter som vi talade med. Alla kände en oro för konsekvenserna av en sådan stängning.

Inte heller Sahlgrenska universitetsjukhusets ledning var enig - 4 var för stängningen , 3 emot och två lade ner sina röster.

Trycket på Hisingsmottagningen var dubbelt så hög som i genomsnitt i länet  och hade brist på psykiatriker. Man hade omkring 800 patienter Politikerna bad SU- ledningen om förstärkning  men istället lades mottagningen ner hösten 2013.

Dessförinnan, i  janauri 2013 , hade en specialistmottagning för bipolär sjukdom öppnats i centrum som tog många patienter från de allmänpsykiatriska mottagningarna. De ansågs då vara för små och så fick de flesta Hisingspatienterna i höstas flytta till Lergöksgatan i Västra Frölunda eller till Stora Nygatan i centrum.

Gunilla Petersson Bergström ,ordförande för Psykologföreningen i Västra Götaland, är förfärad över hur beslutet gick till

– Det gick oerhört fort och alla fackliga förbund kände sig överkörda.

Vad är det ni hade velat säga?

– Att det inte skulle gå så fort. Att det skulle vara genomarbetat och att man skulle ha gjort en risk-och konsekvensanalys.

– Jag har arbetat jättelänge och jag är rent chockad över det jag ser idag. Om man ser till organisationen kring psykiatrin så finns det massor med människor med hög kompetens där man faktisk borde ha frågat dem: hur skulle vi kunna göra detta så att det skadar så lite som möjligt. Det sker inte!  Det konstaterarGunilla Petersson Bergström på Psykologföreningen

– Vi har målsättningen att det ska komma  en allmänpsykiatrisk mottagning tillbaka till Hisingen men vi har ännu inte lösningen på det, konstaterar Elise Norberg Pihlhem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista