Helena med sina "ångestschalar" som hon stickar när det är det enda hon klarar av. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
P4 Göteborg granskar allmänpsykiatrin

Helena fick kämpa sig tillbaka till allmänpsykiatrin

2:09 min

Sedan den allmänpsykiatriska mottagningen på Hisingen stängdes i höstas tycks många patienter ha försvunnit från vården.

Hur reagerar du på det här? Kommentera!

 I alla fall har besöken från Hisingen till deras nya mottagningar på Lergöksgatan i Frölunda eller Stora Nygatan i centrum minskat med över 20 procent (sep-dec 2013 mot samma tid 2012).

Det är omorganisationen och personalbristen som lett till det  säger man på Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli.

Du ska få träffa Helena som fått kämpa hårt för att få tillbaka sina gamla psykiater:

– Det gäller att man har rätt diagnos, säger Helena. Man ska ha bipolär sjukdom eller missbruksproblem. Har man bara lättare ångest, stress, någon enstaka depression då är det vårdcentralen man hänvisas till.

Vad tycker du om det?

– Många vårdcentraler har inte den kompetens som krävs.

Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli konstaterar att vårdcentralerna på Hisingen tvingats göra mer än överenskommet och att man ifjol fick 12 procent fler patienter med depressioner samtidigt som de två mottagningarna alltså har 20 procent färre besök - särskilt hos läkare och psykolog.

Så tillbaka till Helena som lidit av ångest och depressioner sedan tonåren. I åratal gick hon hos samma psykiater. Men så hade hon en bättre period och skrevs ut innan Hisingsmottagningen stängde. Så när ångesten kom tillbaka började kampen.

– Organisationen var nu sådan att jag tillhörde inte längre centrum och där fanns den läkare som kände mig, säger Helena.

Medan hennes fall slussas runt lider Helen i månader av stark ångest tills hon åter får rätt till specialistvård. När hon äntligen ska få komma till blir det ändå fel...

– Då ringde en kurator upp mig från Centrum och sade: du kommer att få en tid i slutet av april men mitt team har ingen läkare! Och då gick jag i taket...

Hon gjorde då det få psykpatienter mäktar med och skrev till cheferna på mottagningarna om att hon ville ha vård istället för att bråka

– Då tog det inte ens ett dygn så ringde enhetschefen upp mig och då hade jag fått den läkare som känt mig sedan långt tillbaka, säger Helena belåtet.

Hon tycker mycket om att läsa och omges i sitt hem av många böcker men under hennes svåra perioder gör ångesten att hon inte kan läsa. Men sticka klarar hon av så det har blivit en del ångestschalar genom åren...

Vad tror hon all denna ångest och depression är ett tecken på?

– Alla arbeten i dag är mer eller mindre stressiga. De som är känsliga går snabbt in i väggen medan det för andra dröjer lite längre. Man behöver ta upp detta till en samhällsnivå och inte till en individnivå, stress och ångest och den typen av problematik kommer bara att öka och öka, tror Helena.

Nu visar det sig att även den läkare som Helena kämpat så hårt för att komma tillbaka till valt att sluta.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista