Verksamhetschef Martin Rödholm. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
P4 Göteborg granskar allmänpsykiatrin

Svårt veta hur patienter reagerat på borttagen mottagning

1:53 min

Det har varit svårt att ta reda på hur patienter och anhöriga påverkats av att den allmänpsykiatriska vården flyttats och försvunnit från Hisingen.

Hur reagerar du på det här? Kommentera!

Det har varit svårt att ta reda på hur patienter och anhöriga påverkats av att den allmänpsykiatriska vården flyttats och försvunnit från Hisingen.

Sjukvårdspolitiker på Hisingen bad därför paraplyorganisationen NSPH - Nationell samverkan för psykisk hälsa i Göteborg - göra en enkät. Men det blev en enkät med flera förhinder.

--Vi hade gärna velat få ut enkäten till alla patienter som gick på den här mottagningen tidigare via den nya vården på Lergöksgatan i Västra Frölunda eller Stora Nygatan i centrum. Det hade vi enkelt kunnat lösa men det gick inte verksamheten med på,  säger Sonny Wåhlstedt NSPH´s  ordförande i Göteborg.

Ansvarige verksamhetschefen för psykiatrin på SU, Martin Rödholm tycker att frågorna var tendensiösa.

– Det vi försökte göra var att lägga till några rader om var man bor och köra ut enkäten snabbt i två veckor i januari. Precis när vi planerar detta i december kommer beskedet att en nationell enkät ska komma. Att lägga ut två enkäter samtidigt är helt ogörligt , konstaterar Rödholm.

NSPH i Göteborg - Nationell samverkan för psykisk hälsa i Göteborg- representerar 18 patient-, brukar- och anhörigorganisationer med 5 000 medlemmar.

Man gick istället ut via sin hemsida, affischer på exempelvis vårdcentraler och socialtjänsten, annonser i Hisingsbladet och tre möten på medborgarkontoret . Ändå blev resultatet magert : 52 svar - varav inte ens hälften var patienter.

Man förklarar det med att det är utsatta resurssvaga grupper som kan sakna dator och har svårt att röra sig ute i samhället som andra.

Ska man alls dra några slutsatser av enkäten är missnöjet störst vad gäller avståndet "Det kan vara helt avgörande för att man ska gå dit"  skriver exempelvis en person.

– Man kan säga att de med psykisk ohälsa ofta är ofrivilligt isolerade man skäms och mår dåligt ,säger Sonny Wåhlstedt. Ju längre det är till vården ju svårare blir det.

Den bilden delas också av ordföranden för regionens psykologförening, Gunilla Petersson Bergström:

– Vet vet att de avstår från vård hellre än att känna på den dödsångest det innebär för många att åka kollektvt med okända personer.

Enkäten visar att det blivit svårare att träffa en behandlare och att behandlingssituationen försämrats

Givetvis finns även de som är nöjda med såväl tillgängligheten som sin behandling men de är i minoritet.

Många vill ha Hisingsmottagningen tillbaka och att Kontaktpunkten - dit man ska ringa för alla kontakter med psykvården- läggs ner.

Stadsdelsförvaltningen Lundby konstaterar också sämre tillgänglighet och att den interna omorganisation stör samordningen av vård och stöd för patienterna.

Men en ny enkät delas ut denna vecka och ligger ute i tre veckor.

Vet ni vad patienterna tycker om omorganisationen och flytten?

– Vi kommer att lägga ut enkäten på alla våra mottagningar i maj, säger verksamhetschefen Martin Rödholm. Då kommer vi ta reda på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista