Gunilla Petersson Bergström, ordförande för Psykologföreningen i Västra Götaland i väntan på nästa patient. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
P4 Göteborg granskar allmänpsykiatrin

"Alla är förlorare" i nya psykiatrin

1:51 min

Vi fortsätter berätta om tre allmänpsykiatriska mottagningar i Göteborg som blev två. Inte bara patienter utan även personal påverkas stort av en omorganisation som av personal beskrivs som okänslig och ibland obegriplig.

Hur reagerar du på det här? Kommentera!

För att öka tillgängligheten till dessa specialistmottagningar kortas vårdtider och vissa patientgrupper få gå till vårdcentralen istället.

– Patienter kom ifrån sina behandlare och välfungerande team splittrades och spreds ut över Göteborg , säger Gunilla Petersson Bergström ordförande för Psykologföreningen i Västra Götaland. Hon tycker inte om det som skett.

– Det blir oundvikligen nya konstellationer, konstataterar verksamhetschef Martin Rödholm. Det behöver inte alltid vara negativt.

Det tar förstås tid för en ny organisation att sätta sig men när jag ringer runt hör jag om en stor osäkerhet, kännbar ökning av arbetsbelastningen,  om många avhopp och undran vad allt detta ska vara bra för. Att citat " alla är förlorare "

Många psykologer upplever att de tappat kontrollen - mycket tid går numer åt att vara kontaktperson för patienter gentemot vårdteamet och myndigheter och så tilkommer alla dessa neuropsykiatriska utredningar.

– Om man sätter psykologer på alla dess administrativa uppgifter i den utsträckningen och att göra alla dessa ADHD-utredningar så finns inte längre det utrymmet för behandlingar av patienterna . De som bara säger: jag vill ha samtal - jag vill inte äta piller och så kommer de inte till. Och det tycker vi är oerhört oroande, säger Gunilla Petersson Bergström.

När jag har pratat om den här omorganisationen så har jag kommit i kontakt med många människor på olika nivåer. Det som slår mig är att de gärna berättar men att de absolut inte vill gå ut offentligt, att det finns en rädsla i organisationen.

– Ja, det är många kollegor och även andra som vittnar om att de är rädda för att komma fram med kritik.

Men verksamhetschef Martin Rödholm säger att personalen visst haft inflytande.

– Det finns en arbetsgrupp som har jobbat länge med frågan och frågan har varit uppe på arbetsplatsträffar. Dessutom har man kunnat vara delaktig i dessa risk-och konsekvensanalyser. Jag beklagar om det är så men jag vill hävda att beslutprocessen gått rätt väg, säger Martin Rödholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista