1 av 3
Dialogmöte om psykiatri. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
2 av 3
Dialogmöte om psykiatri. Foto. Epp Anderson/Sveriges Radio
3 av 3
Dialogmöte om psykiatri. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Psykiatin i Göteborg hett diskussionsämne för alla berörda

Det finns mycket skilda åsikter om hur psykiatrin i Göteborg fungerar eller inte fungerar idag.

För att ge röst till berörda anordnade kyrkans psykiatrinätverk och personliga ombud för människor med psykiska funktionsnedsättningar häromdagen ett dialogmöte.

Ett 40-tal patienter och professionella kom för att dela med sig av sina erfarenheter och hälsades av Anna-Karin Bergström från Bräcke diakoni:

– Jag är glad att alla ni har fyllt rummet här och samtidigt finns det en mindre rolig bakgrund still att alla ni är här idag, konstaterade Anna-Karin Bergström från Bräcke diakoni som hälsade alla välkomna.

Så samlades alla i smågrupper kring uppgjorda ämnen som Kontaktpunkten,  hur vårdsamverkan fungerar eller de ungas situation.

En kvinna med 45 års erfarenhet av psykvården berättar:

– Har man problem och har ätit för mycket läkemedel bara, inte grov narkotika, och en gång hamnat på missbruk hamnar du där hela tiden. Du hamnar inte på allmänpsyk för att få hjälp.

Det du säger är att man tidigt stoppar in folk i fack?

– Ja och där pratar man inte tillräckligt med patienterna.

Här är ett exempel på vad Familjevårdsstftelsen har att ge:

– De problem vi ser är mer människor som inte kommer från gatan men som skriker efter att få prata och vara i ett sammanhang. Vad gäller primärvården så tänker jag att de inte får hjälp där - de får medicin och möjligtvis någon remiss någonstans. Så tar det jättelång tid och så händer ingenting, är denna kvinnas åsikt.

Till slut fick alla del av gruppernas slutsatser.

--Jag tycker att man skulle behöva ställa fler frågor tillsammand med de unga: varför mår de dåligt? Kanske handlar det om en exsistensiell vilsenhet och inte en psykisk ohälsa, säger en präst

– Om vi ska säga något positivt så pratades det väldigt gott om vårdcentralen i östra Göteborg - i Bergsjön,  säger en psykiatrisamordnare.

Sahlgrenska universitetsjukhuset har bett om, och kommer att få, en sammanfattning om vad som sades på dialogmötet.

Det personliga ombudet Anna-Karin Bergström hoppas detta är början på något bra.

– Man pratade om behov av kontinuitet och flexibilitet, att oavsett diagnos få hjälp hemma om man inte förmår ta sig hemifrån. Om att bli hållen hela tiden även i väntan på allmänpsykiatriskhjälp när man legat inne.

– Vi har inte kommit till några lösningar, men jag tror att om vi har bidragit till att skapa ett samtal , en dialog och att faktiskt stärka människor i att faktiskt kräva att bli lyssnade  på så är det stort, säger Anna-Karin Bergström.

Den 18 augusti håller paraplyorganisationen NSPH i Göteborg (Lokal samverkan för psykisk hälsa) ett öppet politikermöte om vad politikerna vill göra för att förbättra psykiatrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista