1 av 4
Foto: Lasse Nilsson / Sveriges Radio
2 av 4
Foto: Lasse Nilsson / Sveriges Radio
3 av 4
Foto: Lasse Nilsson / Sveriges Radio
4 av 4
Foto: Lasse Nilsson / Sveriges Radio

EU-migranter bort från Delsjömotet

1:37 min

De över hundra bulgariska eu-medborgarna som bor i bilar och i tält bredvid pendelparkeringen vid Delsjömotet ska nu avhysas av Kronofogden nästa torsdag och de erbjuds också fri hemresa.

– Vi har fått väldigt mycket påringningar från bland annat personer som är ute och går i området, boende omkring, ÖIS-gården och deras verksamhet där. Inte minst pendelparkerare som har svårt att få plats med sina bilar, säger Mikael Ivarsson vid Göteborgs stads sociala resursförvaltning.

Vad är folk missnöjda med?

– Dels så upplever man att det blir väldigt skräpigt i naturområdet där, att det blir en sanitär olägenhet. Från ÖIS meddelar man också att man känner en viss oro, när de är där och tränar på kvällar och så, det är säkert helt obefogat. Det väcker mycket känslor, säger Mikael Ivarsson.

En del av bulgarerna är på väg norrut för att plocka bär, andra försöker hitta jobb, leta burkar och en del tigger. Men enligt Mölndals kommun, där själva parkeringen ligger, har ingen ännu nappat på erbjudandet om fri hemresa. I vart fall ska de avhysas av Kronofogden torsdag nästa vecka.

– Vad som gäller i sådana här läge är att markägaren, i det här fallet Göteborgs stads trafikkontor, gjort en polisanmälan. Polisen har varit där och gjort en identifiering, nu är det skickat till kronofogden som verkställer det, säger Mikael Ivarsson och fortsätter:

– Det som är viktigt för oss från Göteborgs Stad är att de människorna som bor där får bra saklig information, att vi möter de på ett humanitärt sätt, och ger de möjlighet att lämna pendelparkeringen på ett bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista