Foto: Birgitta Andersson/Sveriges Radio.

Lysekilsbanan ingen publiksuccé

Västtrafik: Det har gått som förväntat
1:23 min

Satsningen på Lysekilsbanan mellan Munkedal och Lysekil har inte lockat många resenärer. I sommar har persontågen,  som kan ta 270 resenärer , bara i snitt lockat cirka tio personer per avgång.

Men Leif Blomqvist (S), styrelseordförande på Västtrafik och regionråd i Västra Götalandsregionen, är ändå nöjd med satsningen som har kostat en miljon kronor.

Han menar att satsningen är nödvändig för att inte banan ska läggas ned helt och hållet.

– Det har väl gått ungefär som vi tänkt oss, eftersom vi inte hann få till hållplatserna i Hallinden och Brastad. Det var ingen som hade räknat med hundratals personer.

Försöket görs nu i tre somrar innan det utvärderas och till nästa sommar är det tänkt att hållplatserna i Hallinden och Brastad ska vara klara.

På sikt tror Leif Blomqvist att antalet resenärer kommer att öka och att godstrafiken, som legat nere en tid, kommer igång igen. Att ha persontrafik är ett sätt att säkerställa att banan behålls.

– Godstrafiken kan dröja ett eller två år och då måste vi ha annan trafik på den banan annars kan vi inte förklara varför Trafikverket ska fortsätta att underhålla banan, säger Leif Blomqvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".