Nevs i Trollhättan. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Nevs begärs i konkurs av Göteborgsföretag

4:06 min

Biltillverkaren Nevs i Trollhättan begärs i konkurs. Det är en underleverantör i Askim i Göteborg som har lämnat in en konkursansökan till Vänersborgs tingsrätt. Nevs har en skuld på drygt 150 000 kronor till företaget.

Biltillverkaren har haft ekonomiska problem sedan i maj då produktionen i Trollhättan stannade av, Flera företag har den senaste tiden begärt att Kronofogdemyndigheten ska driva in pengar från Nevs.

Nu går alltså ett företag steget längre.

– Vi har gjort en del arbete för Nevs och inte fått betalt, skickat påminnelse på påminnelse, så vad ska vi göra? säger Håkan Bodin, vd på Labo Test AB.

– Vi var ju inte tvungna men det tillhör våra rutiner att gå vidare när vi inte hör något, säger han.

Labo Test har levererat och servat testutrustning för Nevs och var även underleverantör till Saab. Men i Saab-konkursen förlorade företaget inga pengar.

– Vi har inga hard feelings mot Nevs, ingen blir gladare än jag om de får pengar från Kina, säger Håkan Bodin.

Vänersborgs tingsrätt har beslutat om konkursförhandling 8 september, förutsatt att alla handlingar är korrekta.

Mikael Östlund, Nevs kommunikationschef, säger att det länge varit känt att företaget tyvärr inte kan fullt ut kan betala alla sina leverantörer men säger samtidigt att företaget inte är på obestånd.

– Kortfristigt försöker vi lösa situationen genom att belåna våra tillgångar. Och vi behöver också läsa vår finansiering långsiktigt och ha ett samarbete kring utvecklingen av den nya Phoenix-plattformen, och där har vi som bekant samtal gående sedan en tid tillbaka, som inte är i hamn och slutförda än.

Ja, samtidigt förhandlar Nevs med flera företag om att hitta en lösning på den ekonomiska krisen, bland annat förs förhandlingar med indiska Mahindra och kinesiska Dongfeng, enligt P4 Västs källor.

Mikael Östlund vill inte svara på om Nevs överväger att begära en så kallad rekonstruktion av företaget.

Det är bara två år sedan Nevs köpte Saab automobiles konkursbo. Nu jobbar runt 600 personer i fabriken i Trollhättan, men många av dem fick vända i dörren i går när de kom tillbaka efter semestern eftersom det inte finns tillräckligt att göra i fabriken.

Unionens ordförande på Nevs, Ronnie Hermansson, visste inget om att Nevs begärts i konkurs när P4 Väst kontaktar honom. Men han säger att han på ett sätt kan förstå att företagen vill ha sina pengar.

Metall IF:s klubbordförande Stefan Larsson var är väldigt överraskad över beskedet och sa att det kom oväntat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista