Ska Göteborgs skolor centralstyras - vad tycker du?

6:31 min

Det går dåligt för Göteborgs elever. Ska Göteborg slopa stadsdelsnämnderna och istället börja centralstyra skolan? Det debatterar Yasmine Posio Nilsson (V) och Helene Odenjung (FP) direkt efter klockan 17.

Sen början av 90-talet har ansvaret för skolan i Göteborg legat på de olika stadsdelsnämnderna. Samtidigt finns det stora problem i Göteborgs skolor. Många elever har problem med betygen och andelen elever med gymnasiebehörighet i Göteborg är lägre än genomsnittet för resten av landet.

Därför har en del kritiska röster höjts för att man ska slopa stadsdelsnämnderna och istället börja centralstyra skolan via en grundskolenämnd. Bakom förslaget står Folkpartiet.

– Vi anser att det är nödvändigt. Resultaten i Göteborg fortsätter att sjunka och med den rödgröna politiken har det bara blivit sämre. Man har gjort precis som vi vill i både Stockholm och Malmö och där har man sett positiva effekter, säger Helene Odenjung (FP), kommunalråd och vice partiordförande i Folkpartiet.

Men Vänsterpartiets Yasmine Posio Nilsson håller inte med.

– Problemet ligger inte i stadsdelsnämnderna. Vi behöver stadsdelsnämnderna för att beslut ska kunna tas nära elever och föräldrar. Problemet ligger snarare i de reformer och förändringar som Jan Björklund genomfört, säger Yasmine Posio Nilsson (V), lärare och kandidat till kommunfullmäktige.

Hör Yasmine Posio Nilsson (V) och Helene Odenjung (FP) debattera frågan efter klockan 17 i P4 Göteborg.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista