Foto: Martin Meissner / AP

Sveriges koldioxidutsläpp mycket högre än väntat

1:27 min

Sveriges utsläpp av växthusgaser har inte alls minskat under de senaste 20 åren som aktuell statistik visar. Koldioxidutsläppen har tvärtom ökat med 15 procent. 

Uppgifterna kommer från en ny forskningsrapport från Chalmers och Sveriges tekniska forskningsinstitut. I statistiken räknar man nu också in utsläppen för tillverkning av importerade varor från bl.a Kina, samt våra internationella flygresor.

Då blir siffrorna för Sverige genast mycket sämre.

Forskaren Lisa Bolin på Sveriges tekniska forskningsinstitut  menar att dessa utsläpp, som kanske rent geografiskt sker i Kina eller över Atlanten, bör läggas på dom koldioxidutsläpp vi redan har här i landet, från t. ex. trafik, industri eller energiproduktion.

När det kommer till våra egna exportvarors koldioxidutsläpp så ska de utsläppen räknas in de länders statistik som köper svenskt.

Idag säger vi att Sverige har minskat sina koldioxidutsläpp med 20 procent under dom senaste 20 åren. Men när konsumtionsperspektivet räknas in har vi istället ökat utsläppen med 15 procent under samma period. 

Men det är bara ur ett rent geografiskt perspektiv. Lisa Bolin menar att vi måste vara ansvariga för alla utsläpp vi är med och producerar. Även när vi äter importerat kött eller köper kläder producerade i Kina eller Indien.

Men även inom ett land kan det finnas väsentliga skillnader, beroende på vilket perspektiv man anlägger.
Lisa Bolin på Sveriges tekniska forskningsinstitut tar som exempel Stockholm.
Där släpper man ut mindre koldioxid per invånare än Göteborg, sett från det rent geografiska perspektivet.

I Göteborg släpps det ut mer koldioxid direkt i luften från bl.a industrier och raffinaderier än det görs i Stockholm.
På pappret är alltså Stockholm en renare stad än Göteborg.

- Tittar vi nu ur ett konsumtionsperspektiv så köper och konsumerar man istället mer varor i Stockholm per person än vad man gör i Göteborg. Oftast är det importerade varor, säger Lisa Bolin. 

Så i slutändan producerar därför de båda svenska storstäderna ungefär lika mycket koldioxid per invånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista