Stora tågproblem efter elfel

1:31 min

Det rådde stopp och stora förseningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm under större delen av dagen efter ett elfel i Västra Bodarna. Under eftermiddagen var det upp till fyra timmars följdförseningar, men tidigt på kvällen flöt trafiken på som vanligt igen, enligt Trafikverket.

Framför allt var det fjärrtågen som drabbades av följdförseningar efter morgonens stopp, som berodde på en sönderbränd kontaktledning i Västra Bodarna.

– Vi har haft en avbränd kontaktledning i Västra Bodarna, säger Christer Ahlin på Trafikverket, chef för enheten underhåll i Göteborg. 

– Det är ett tåg som stannat på en plats på banan, där man inte får stanna. De här platserna är väl uppmärkta, varför lokföraren har stannat det vet vi inte idag. 

Så stannar tåget där bränns kontaktledningen av? 

– Då får man en strömrusning och man bränner av kontakttråden. 

Många resenärer uppfattar det som att det är stora problem som Trafikverket har med just Västra stambanan med mycket störningar i tågtrafiken.

– Vi har haft en störning till på kontaktledningen i veckan som berodde på en lastbil som hade kört in i kontaktledningen med en uppfälld kran, tror jag. 

– Det finns andra störningar som vi också haft uppe i Herrljunga och så vidare. Det är olika anledningar som det här sker. Men just de här två gångerna har vi inte kunnat förutse det och underhålla bort det. 

Är det annars dåligt underhåll på den här sträckan? 

– Nej det skulle jag absolut beteckna att det inte är. Säger Christer Ahlin Trafikverket väst.