Nevs beviljas rekonstruktion

Biltillverkaren Nevs får nu det andrum som företaget så gärna vill ha. Vänersborgs tingsrätt beviljade i dag rekonstruktion för företaget.

"Med beaktande av vad som anförs i den nu ingivna ansökan saknas skälig anledning att anta att syftet med företagsrekonstruktionen inte kan uppnås, National electric Vehicle Sweden AB:s ansökan ska därför bifallas.", skriver tingsrätten.

Det blev andra gången gillt för Nevs, som tidigare i dag lämnade in sin andra rekonstruktionsansökan på lika många dagar. I går sade tingsrätten nej, med motiveringen att Nevs planer för att få in nya pengar var för osäkra.

Nevs behöver en rekonstruktion för att få mer tid till förhandlingarna med två fordonstillverkare om nya samarbeten för att lösa företagets ekonomiska kris.

I dagens rekonstruktionsansökan skriver Nevs att företaget fått ett lån på 20 miljoner kronor från huvudägare, pengar som räcker för att kunna finansiera den första månaden av rekonstruktionen. Dessutom ska ägaren skjuta till ytterligare pengar om det behövs under tiden, uppger företaget.

Flera detaljer kring förhandlingarna med de två icke namngivna fordonstillverkarna finns också med i den nya ansökan. Enligt uppgifter handlar det om indiska Mahindra och kinesiska Dongfeng.

Nevs skriver att inom en månad hoppas Nevs ha klart ett avtal om samarbetet kring Phoenix-plattformen och, enligt den nya ansökan, ska det ska ge över en miljard kronor till Nevs. Det är pengar som räcker för att betala av skulderna på runt 400 miljoner och för att driva företaget under minst ett år framöver.

När det gäller en ny ägare, så har en affär diskuterats under ett halvår och den tilltänkta ägarens styrelse har beslutat att genomföra affären, men under vissa förutsättningar, skriver Nevs.