Instagramupploppet kan bli dramaserie

0:51 min

Nu är det klart vilka tio filmer som är först ut att få pengar i Göteborgs stora satsning på film. En av projekten är en serie om det uppmärksammade Instagramupproret i Göteborg.

Som Kulturnytt tidigare har berättat ska 10 miljoner gå till allt från internationella storfilmer till nyskapande rörlig bild.

Åtminstone hälften av de första tio projekten, som tillsammans får 1,1 miljoner, har Göteborg i titeln eller utspelar sig i stan. Som serien "Hashtag", som handlar om det uppmärksammade Instagramupploppet i Göteborg för två år sedan.

Jessika Jankert är manusförfattare och blev starkt berörd av att följa när hundratals tjejer hängdes ut i ett konto på Instagram:

- De som startade det här kontot får betala ett väldigt högt pris för att de gjorde något som visserligen inte var så bra, men de är ju också väldigt unga. Det är många ringar på vattnet där ingen går ur det här som en vinnare utan alla är förlorare, säger Jessika Jankert som skriver manus tillsammans med Lovisa Löwhagen.

Varför är ni så intresserade av just Instagram-upploppet?

- När det hände så var det en så oerhört stark reaktion på något som har pågått väldigt länge och som hela vårt samhälle är drabbat av på något sätt. Vi upptäcker hela tiden vilka spelregler som ska gälla på nätet. Och där går ungdomar i bräschen. 

Bland de andra projekten finns en planerad serie med arbetsnamnet "Gothenburg kids", som bygger på boken "Gängmedlem – en annan del av Sverige" av Geir Stakset och Niklas Malmborg. Dessutom Gabriella Pichlers nya långfilmsprojekt "Invasion".