Socialdemokraterna byter fot om Angereds närsjukhus

Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen vill fortsätta driva Angereds sjukhus i regional regi. Tvärt emot en blocköverskridande överenskommelse som tidigare fattats.

För omkring åtta år sedan kom politikerna överens om att Angereds närsjukhus skulle läggas ut till allmän upphandling ett år efter att det nya sjukhuset står klart. Men nu vill Socialdemokraterna bryta överenskommelsen eftersom sjuhuset bland annat är viktigt för att bryta hälsoskillnaderna i Göteborg.

Magnus Berntsson som är Kristdemokratisk regionpolitiker reagerar på att Socialdemokraterna dömer ut alternativt driven vård samtidigt som regionen sålt sjukhusen i Strömstad, Lysekil och Bäckefors till vårdföretaget Praktikertjänst.

Kristdemokraterna vill hålla fast i den gamla överenskommelsen om att lägga ut Angereds Närsjukhus till försäljning ett år efter invigningen.

- Det viktigaste är att vården drivs på ett bra sätt för anställda och personal, med hög kvalite, god tillgänglighet och att den är offentligt finansierad oavsett vem som driver den, säger Magnus Berntsson (Kd) till P4 Göteborg.

Håkan Linnarsson som är socialdemokratisk regionpolitiker säger i ett pressmeddelande:

"Att upphandla en strategiskt så viktig verksamhet skulle vara som att en snickare säljer sin hammare för att sedan hyra den igen på den öppna marknaden, säger Håkan Linnarsson. Likaväl som att snickaren måste ha en hammare i sin verktygslåda så behöver vi Angereds Närsjukhus i vår verktygslåda för att kunna bekämpa de höga ohälsotalen och den kortare livslängden i nordöstra Göteborg."