Västlänk-debatten gör väljarna osäkra

3:52 min

Trängselskattens kritiker har alltmer fokuserat debatten på Västlänken, en tunnel under Göteborg som är en del av det som trängselskatten ska finansiera. Det kan få människor som är osäkra att i större utsträckning rösta nej i folkomröstningen om trängselskatt.

De senaste dagarna har det varit flera utspel och artiklar om Västlänken. En tunnel som ingår i det Västsvenska paketet och som delvis skall finansieras genom trängselskatten.

Debatten om kostnader och påverkan av Västlänken i Göteborg har lett till att vissa har börjat undra vad de ska rösta på folkomröstningen om trängselskatten.

Åke Bergqvist fall är en av dem som tvekar kring hur han ska rösta:

– Det man inte vet är själva påverkan på stan, vad ger Västlänken oss, är det värt pengarna? Man ser saker som kommer att förändras till det negativa så det är väldigt svårt att få sig en helhetsbild vad Västlänken är, säger han.

Hur påverkar debatten dig?

– Negativt faktiskt, på grund av att ingen kommer med konkreta svar, säger Åke Bergqvist.

Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, tror att debatten om Västlänken kan gynna nej-sidan. Men han tror inte att debatten kan vända trenden i opinionen som pekar på ett ja till trängselskatt.

– Det kommer driva opinionen emot trängselskatt. Men frågan är hur mycket. Majoriteten har ju varit för trängselskatt den senaste tiden och om det här ger så stor effekt att det påverkar utfallet är ganska osäkert, säger Folke Johansson.

Maria Blanco
maria.blanco@sverigesradio.se