Många förortsbor avstår från att rösta

1:39 min

Valdeltagandet i förortsstadsdelar är lågt. I Gärdsmosse i Bergsjön avstod nästan varannan från att rösta i förra valet för fyra år sedan och i Biskopsgården är det mer än fyra av tio invånare som inte går till valurnorna.

– Om jag ska gå och rösta då måste jag få tillbaka någonting. Här får jag ingenting, utan de är framme ett par veckor innan och sedan försvinner de till nästa val. Alla partier gör fel mot medborgarna här i Biskopsgården. De har inte kommit med något nytt här utan de bara skär ner på allting i Biskopsgården, säger Ace Risteski.

Biskopsgården har sett bättre dagar, menar Ace Risteski när vi sitter och pratar vid hans kolonistuga på Bräckeberget några hundra meter från Vårväderstorget. Mycket har förändrats till det sämre tycker han och anser att oavsett hur man röstar så händer ändå ingenting. Och det var inte svårt att hitta fler som tycker som han.

– Jag röstar inte i valet. Jag vet inte varför men man försöker manipulera så mycket som möjligt till en början och sen efter när man har fått det man vill ha, när man sitter på tronen då är det hejdå sen. säger Numan Özkan.

Marina Karavidic är inte heller så sugen på att rösta i valet.

– Jag tror inte min röst räknas något speciellt faktiskt, säger hon.

Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, anser att valdeltagandet på 82 procent i Göteborg ligger högt överlag men att det dras ner av vissa områden där det är så lågt som 50 procent.

Att få fler att rösta via de vanliga informationskanalerna blir svårt, menar han.

– De grupper som är utanför, som inte deltar, de följer heller inte den typen av offentlig debatt som så att säga stimulerar generellt.