Kritik mot stadsplaneringen

"För få offentliga rum"

1:23 min

Arkitekt Gert Wingårdh kritiserar dagens stadsplaneringen i Göteborg för att dom offentliga rummen försummas, alltså platser där folk kan mötas eller bara stanna till.

Som exempel tar Gert Wingårdh de nya kvarteren mellan Gamla Ullevi och Ullevi där inte ett enda nytt offentligt rum har skapats. Det är det området där Göteborgs nya rättscentrum med bland annat tingsrätt, ekobrottsmyndigheten och häktet har byggts. 


– Det har inte blivit ett enda nytt offentligt rum där, alltså ett torg eller liknande. 

Här har stadsplaneringen inte gett oss invånare något som helst mervärd.
Och finns det inget mervärde, då tycker man kanske: varför upplät man den här platsen?
Förut fanns det ju en parkering där jag kunde ställa mig, eller det fanns en bensinstation där jag kunde tanka eller något liknande, säger Gert Wingårdh.

Det är svårt att idag hitta en enda politiker som är nöjd med hur det kom att se ut på tomten, mellan de två stora centrala idrottsarenorna i stan.
Och i sak ger man Gert Wingårdh rätt.

Byggnadsnämndens socialdemokratiske ordförande Mats Arnsmar säger att idag skulle inte kvarteren mellan Ullevi och Gamla Ullevi ha ha byggts utan att offentliga rum av något slag hade ingått.

– Det här är ju tyvärr en gammal plan före bygget av Gamla Ullevi, då tänkte och planerade man inte på samma sätt som vi gör idag.

Marie Lindén, vänsterparist i byggnadsnämnden, försöker blicka framåt.

– Numera ska vi ha med medborgarna i tidiga dialoger, innan vi spikar planer.
Vi ska fråga oss: vad är det mer vi behöver i ett sådant här område än bara hus och fasader?
Frågan om offentliga rum, den ska vi alltid ha med oss, menar Marie Lindén.