Billiga lägenheter på nya Backaplan

Mellan fem och sex tusen bostäder planeras och det kommer också bli dubbelt så många handelsytor på nya Backaplan. Idag presenterade markägare och byggare sitt förslag till hur nya Backaplan på Hisingen ska se ut. Och byggarna lovar billiga hyresrätter.

– Fördelen med Backaplan är att det är ett så stort område. Det blir lättare att variera och blanda bostadsrätter med hyresrätter, säger Anders Lundberg på fastighetsbolaget Balder.

Balder AB kommer att bygga cirka 40 procent av bostäderna på nya Backplan och Anders Lundberg säger att det kommer också att kunna byggas billiga hyresrätter här, precis som politikerna önskar. Dom övriga byggarna på nya Backaplan blir Coop fastigheter, JPA fastigheter, Platzer fastigheter samt Göteborgs stad.

Tidigare i veckan berättade P4 Göteborg att stadsbyggnadspolitikerna nu vill att alla nya bostadsområden, som Backaplan, ska innehålla en stor del hyresrätter. Dessutom ska många av dessa hyresrätter ha väsentligt lägre hyror än vad som är vanligt i nyproducerade lägenheter idag.

Branschen vill se motprestation

Men P.G Persson som är vd för Platzer fastigheter säger att branschen kommer att kunna bygga många fler billiga hyresrätter om Göteborgs stad tar ett större ekonomiskt ansvar för vägar, gator och annan infrastruktur i och kring de nya bostadsområdena.

– Vi måste ofta ta väldigt dyra infrastrukturkostnader, men kan vi dra ner lite på dessa kostnader plus att vi får större områden att jobba med, ja då kan vi också bygga billigare hyreslägenheter, säger PG Persson.

Nu ska fastighetsägarnas planer, tankar och idéer skickas till stadsbyggnadskontoret och troligen finns ett detaljplaneförslag för nya Backaplan på bordet om något år. Sen ska allmänheten få säga sitt vid samråd och andra delar av planeringsprocessen. Om cirka tio år ska nya Backaplan kunna stå klar.