Svenska experter på väg att hjälpa till mot ebola

1:48 min

Ebolaepidemin i Västafrika skördar allt fler offer och nu skickar svenska MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, experter till Liberia. 

Igår packade Martin Sjöholm från Alingsås väskorna och nu på morgonen sitter han på planet till huvudstaden Monrovia.

Det är inte första gången han reser till ett katastrofområde för att på plats bygga upp boende för hjälparbetare:

Tanken är att MSB:s experter ska hjälpa till med att bygga ett tältläger för 200 hjälparbetare.

– Senast vi byggde en stor camp var på Filippinerna under den tyfonen som var där och sen har vi byggt på Haiti. Vi har byggt på flera olika ställen i världen och har en ganska bra kunskap om att göra det.

Det är WHO, FNs organ för hälsa som bett MSB planera för ett bra och säkert tältläger för hjälparbetare som nu kommer att resa till Monrovia från olika delar av världen.

– WHO har sett där att folk som blivit smittade och hjälparbetare som blivit smittade har blivit smittade där de bor. Det tycker de själva är en stor risk. Så därför vill man gärna ha någon som vill supportera de med just den delen.

Känner du någon oro för din egen del?

– Nej det gör jag inte. Dels så har jag en läkare med mig som är en infektionsläkare, som har väldig bra koll på hur det här beter sig. Sen vet jag ganska väl hur det smittar det här. Jag vet också hur man ska undvika det.

När WHO skärpte tonen sist och sa att det här är värre än vi trodde, nu måste alla goda krafter hjälpa till. Vad tänkte du när du hörde det?

– Det är väl kanske något de skulle ha gjort lite tidigare. För det är alltid är ett problem, man kommer ju alltid lite för sent. Det här kanske man skulle ha gjort för några veckor sen, då skulle denna boendecamp vara färdig idag.

– Ju längre tid man dröjer, desto längre tid tar det ju. Det är ju inget man sätter upp på en kafferast, den tar en tid att sätta upp.