1 av 3
Göran Johansson. Foto: Sveriges radio
2 av 3
Göran Johansson och Mona Sahlin vid första maj 2008. Bild: Scanpix
3 av 3
Göran Johansson. Foto: TT

Göran Johansson död

0:52 min

Socialdemokraternas starke man i Göteborg, Göran Johansson, är död. Han avled 14.15 på torsdagen efter en längre tids sjukdom. Göran Johansson blev 69 år.

Göran Johansson satt i kommunfullmäktige i Göteborg i 37 år. I 19 år var han kommunstyrelsens ordförande (1988-1991, 1994-2009).

En facklig karriär var ingången till politiken. Han var metallarbetare och ordförande för Metalls verkstadsklubb vid SKF i Göteborg.

Han satt i styrelser för flera kommunala bolag, som Business Region Göteborg, Göteborg & Co, bostadskoncernen Framtiden, Älvstranden-bolagen och Liseberg. Han var drivande i näringslivsutbytet med Shanghai i Kina och ordförande i Göteborgsregionens kommunalförbund (GR).

1997 valdes han in i verkställande utskottet i socialdemokraternas partistyrelse, men lämnade det 2005 i protest mot hur han och Göteborg behandlades när amfibieregementet i Göteborg las ner.

I början av januari 2009 lämnade han över ordförandeposten i kommunstyrelsen till Anneli Hulthén, men satt kvar i fullmäktige fram till 2011, då mandatperioden tog slut.

Göran Johansson var en unik politiker. Statsvetare myntade uttrycket Göran Johansson-effekten för att beskriva hans popularitet, som bidrog till att socialdemokraterna kunde göra starka val i Göteborg, samtidigt som partiet tappade mark i övriga landet.

Som person var Göran Johansson färgstark. Han var slagfärdig i debatter, gjorde sig gärna till tolk för Göteborgarna och berättade om sina möten med dem på gatan eller spårvagnen.

Men hans ledarstil var också kontroversiell. Oppositionen kunde anklaga honom för maktfullkomlighet och en "kultur med slutna rum och brist på insyn". Själv berättade Göran Johansson i en intervju med Sveriges Radio Göteborg:

- För mig är ett handslag ett handslag. Och jag kan vara ganska tuff, det erkänns och ganska hård också.

Å andra sidan, ska du vara ledare så måste du vilja någonting. Jag kan ju sitta här och vända papper men jag får ju inte något gjort. Och ska man göra någonting så finns det folk som tycker annorlunda.

Har man en stark vilja så kan det uppfattas som man är lite burdus ibland och det kan nog vara så. Och jag vet folk som uppfattat att man är för burdus.

Å andra sidan så, om man inte vågar ta en match ibland, då är det minsta gemensamma nämnare som bestämmer utvecklingen och det tror jag inte går i en globaliserad värld.

I samband med de så kallade mutaffärerna i Göteborg kom den så kallade Göteborgsandan i fokus.

Benämningen på det unika samarbetet mellan det lokala näringslivet och stadens politiker kom nu att förknippas med en mutkultur.

Kommunen tillsatte en särskild granskningskommission ledd av professor Erik Amnå, som kom fram till att Göteborgsandan med sin betoning på handlingskraft och resultat hade förblindat politiker och tjänstemän.

I en bolagiserad kommun med nära samarbete med näringslivet hade risken för korruption underskattats. En enkät visade att minst 800 kommunanställda hade erbjudits mutor.

Många sa i enkäten att det som avslöjats var toppen av ett isberg. Kommissionens rapport talade om en tystnadskultur i kommunen.

Några drog slutsatsen att Göran Johansson, som mångårig ledare var skyldig till mutkulturen. Det avvisade både kommissionen - som menade att det snarare var naivt av kommunledningen att inte inse riskerna - och Göran Johansson själv.

Göran Johansson var "pappa" till det högaktuella västsvenska paketet och framväxten av det illustrerar också hans politiska ledarskap.

För tio år sen dök trängselavgifter upp i debatten. Snart framfördes idén att tunnelavgifter kunde betala en ny älvförbindelse.

Men inför valet 2006 sa flera partier nej till avgifter och de som inte sa nej utlovade en folkomröstning.

Det gjorde också socialdemokraterna två år senare.

Allt ändrades på en fikarast i Örebro våren 2009 då Göran Johansson av statssekreterare Leif Zetterberg (C) fick veta att om kommunen var med och betalade (med trängselskatt) kunde Göteborg få ett trafikpaket som Stockholm fått.

Sen gick det snabbt. Alla sex partier i Göteborgs kommunledning kompromissade för att delfinansiera tåg- och biltunnlar och ny Göta älvbro. En folkomröstning fanns det nu inte tid för.

Vänsterpartiet och miljöpartiet hade sagt blankt nej till en ny biltunnel, men sa OK när de fick trängselskatt och tågtunnel.

Den borgerliga oppositionen hade sagt nej till trängselskatt, men sa OK när man bland annat fick en vägtunnel och staten betalade nästan hälften.

Kompromissen förenade minskad trängsel i rusningstrafik med 34 miljarder kronor till infrastruktur. Samtidigt varnade statsvetare för att Göteborgspolitikerna tog en politisk risk, eftersom väljarna inte gillar trängselskatt. Mycket riktigt: partiet Vägvalet tog plats i kommunpolitiken och namninsamlingskravet på en folkomröstning kunde senare drivas igenom.

Många kommer också ihåg Göran Johansson för hans målmedvetna arbete för Göteborg som evenemangsstad, med allt från mässor och konferenser till idrott, konserter och opera.

Hans starka personliga engagemang när Göteborg fick sorg efter diskoteksbranden i Backa 1998, då 63 ungdomar omkom och många skadades, gjorde också intryck på många.

Socialdemokraterna i Göteborg skriver i ett pressmeddelande att Göran Johansson under hela sitt liv med ett brinnande engagemang satte sin hemstad Göteborg och göteborgarna i första rummet.

Socialdemokraterna i Göteborg sörjer Göran. "Allas våra tankar går till hans familj och närstående." 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista