1 av 4
I Skee har banvallen översvämmats på lördagen. Ett antal villor hotas också av vattnet. Tågtrafiken på sträckan Strömstad och Tanum ersätts med buss. Foto: Adam Ihse/TT.
2 av 4
I Skee har banvallen översvämmats på lördagen. Tågtrafiken på sträckan Strömstad och Tanum ersätts med buss. Foto: Adam Ihse/TT.
3 av 4
I Skee har banvallen översvämmats på lördagen. Ett antal villor hotas också av vattnet. Tågtrafiken på sträckan Strömstad och Tanum ersätts med buss. Foto: Adam Ihse/TT.
4 av 4
Översvämmade södergående filer på E6:an vid Rollsbomotet norr om Kungälv på lördagen. Foto: Adam Ihse/TT.

Kulmen är ännu inte nådd

Insatschefen: ”Ett antal vägar är avstängda”
1:28 min

90 millimeter regn har fallit i områden i Bohuslän senaste dygnet. Vattennivåerna ligger nära 1,5 meter över det normala.

– Det här är nog det värsta vi varit med om på många år, säger Rolf Olausson, räddningschef vid Räddningstjänsten i Strömstad.

Norra Bohuslän har drabbats mest av det regnoväder som under fredagen och natten mot lördagen drog in över Västsverige.

Enligt uppgifter till Räddningstjänsten har det i vissa områden kommit omkring 90 millimeter regn det senaste dygnet och översvämningarna hade ännu på lördagseftermiddagen inte nått sin kulmen.

I Skee nära Strömstad fick ett antal fastigheter evakueras.

– Folket i husen var helt omringade av vatten och kunde inte komma någonstans. Det är i nuläget ingen idé att pumpa ut vattnet. Det fylls på hela tiden, säger Rolf Olausson till TT.

Räddningstjänsten är också oroade över en gammal stenbro över Vättlandsån i Skee som riskerar att svepas med av vattenmassorna.

– Nu forsar vattnet under, över och vid sidan. Skulle den rasa får vi en undervattensbroms och det vore inte bra alls, säger Rolf Olausson.

Flera vägar i området är helt avstängda. I minst tre fall har bilförare fått hjälp att ta sig ur bilar som fastnat i vattenmassorna.

– I ett fall fick man använda sig av räddningsdykare när vattnet gick närmare en meter upp på bilen. Det är ju ganska extremt, säger Kim Selland, trafikledare vid trafikledningscentralen i Göteborg.

Enligt Kim Selland börjar vattnet nu också att ta sig ut på längre sträckor längs E6.

– Vattnet har ingenstans att ta vägen. Nivåerna stiger och når nu också de större vägarna som oftast ligger lite högre upp från markytan. Snart finns inte en väg som inte är vattendränkt. Det börjar nästan likna Venedig.

Även tågtrafiken drabbas. Räddningstjänsten fick evakuera tio personer från det tåg som tvingats stanna längs sträckan Munkedal—Strömstad sedan banvallen översvämmats.

Klass 2-varningen som SMHI utfärdat för små vattendrag i området fortsätter att gälla. Prognoserna talar om att kulmen kommer att nås under helgen.

Enligt Therese Fougman vid SMHI kan det komma ytterligare regn under söndag-måndag.

– Men då handlar det om små mängder, kanske fem till tio millimeter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".