Menskoppen blir allt vanligare

5:38 min

Menskoppen vinner i popularitet, framförallt bland unga kvinnor. Dessutom hjälper den ugandiska flickor att gå i skolan. 

Fem till sex år. Ungefär så länge har en kvinna mens i sitt liv om man slår ihop alla mensperioder.

På den tiden hinner man göra av med ungefär 10 000 bindor och tamponger. Men de klassiska mensskydden börjar nu få konkurrens av en liten böjbar tratt i mjuk silikon. Menskoppen.

Den har länge varit okänd för många men det är ingen ny uppfinning. Redan på 1930-talet togs den första menskoppen fram. Men ungefär samtidigt kom tampongen som tog sig segrande ur striden om vilket som skulle bli det främsta mensskyddet under 1900-talet. Men nu är den på väg tillbaka in matchen och kan bland annat köpas på apotek. Fram kooperativ handel i Haga började sälja för fem år sedan och där har man märkt en attitydförändring.

– I början tyckte en del att det var skumt och konstigt, men nu hör man aldrig det, säger Barbro Söderberg på Fram.

Ellen Thorell är en av de som använder menskopp och hon tror att förklaringen till varför allt fler väljer bort traditionella bindor och tamponger är enkel.

– Det finns inget dåligt med menskopp, det är jättebilligt, miljövänligt och dessutom blir man inte uttorkad, säger hon.

En menskopp kan användas i tio år och kostar runt 300 kronor, en betydligt lägre kostnad än för tio års konsumtion av engångsprodukter. Och det är inte heller alla som har tillgång till bindor och tamponger, något som socionomstudenterna Maria Johansson och Malin Karlsson insåg. Under en praktikperiod i Uganda förra året träffade de unga kvinnor som stannade hemma från skolan när de hade mens. De använde vad de kunde komma över som skydd - gräs, bomullstrasor och tidningar som kanske inte alltid är helt rena.

– Då började vi prata om vad man kan göra för att hjälpa till och menskoppen kom upp ganska tidigt som en möjlig lösning, säger Maria Johansson.

Maria Johansson och Malin Karlsson startade MCU, Menstrual Cup Uganda, ett projekt där man hittills har gett 160 unga ugandiska kvinnor menskoppar och utbildning i hur man använder dem. Bland annat får man lära sig att man ska vara noga med hygienen, händerna ska vara rena när man sätter in den och mellan varje mensperiod ska koppen kokas så den blir helt steril.

För de 160 flickorna gör menskopparna en stor skillnad. 

– De kan ju gå till skolan utan att vara rädda för läckage, det är en av anledningarna till att man väljer att stanna hemma, säger Malin Karlsson.

– Vi hoppas på att det kan få fler kunna vara kvar i skolan och kunna avsluta sin utbildning.