Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
De rödgröna vill se mindre biltrafik i framtiden. Foto: Maja Suslin / TT

Oenighet om minskad biltrafik

Jonas Ransgård (M): "Man kan inte vara så kategoriskt emot biltrafiken"
1:27 min

Till år 2035 ska biltrafiken minska enligt en trafikstrategi som de rödgröna vill klubba igenom. Men den borgerliga oppositionen menar att målet att minska biltrafiken är orimligt.

– Kravet att biltrafiken ska minska trots att vi har så stor inflyttning är vi skeptiska till. Vi ska ha en attraktiv kollektivtrafik så att biltrafiken inte behöver öka. Det tycker vi är ett realistiskt mål, säger moderata oppositionsledaren Jonas Ransgård.

– Man kan inte vara så kategoriskt emot biltrafik i alla lägen som de rödgröna är, säger han.

Enligt prognoser kommer Göteborg att ha 150 000 fler invånare år 2035 i en arbetsmarknadsregion med 1,7 miljoner invånare.

Och nu vill den rödgröna kommunledningen klubba igenom en trafikstrategi som säger att gång-, cykel- och kollektivtrafik ska vara de vanligaste färdmedlen år 2035. Det skissas på nya kollektivtrafiksystem för kanske 15 miljarder kronor och behov av pendelparkeringar, bilpooler, laddstationer för elfordon och mer samåkning.
Målet till 2035 är att minst 35 procent av resorna i Göteborg ska ske till fots eller med cykel. Det är realistiskt, menar också Jonas Ransgård. Men han är mer tveksam till målet att mer än hälften av alla motoriserade resor i Göteborg ska ske med kollektivtrafik år 2035.

– 2035 är rätt långt bort, men det är viktigt att inte bara se de mest centrala delarna av stan, utan att det finns resbehov från grannkommuner och mindre centrala lägen som ibland behöver tillgodoses med bil, säger Jonas Ransgård (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".