1 av 6
Fuktskador på takbjälkar Svanebäcksgatan 9. Foto: Ivar Huntington
2 av 6
Fuktskador på takbjälkar Svanebäcksgatan 9. Foto: Ivar Huntington
3 av 6
Birgittas förra sovrum, där hennes säng stod. Foto: Ivar Huntington.
4 av 6
Birgitta Falk bor på Svanebäcksgatan 9B tillsammans med sin papegoja. Foto: Ivar Huntington
5 av 6
Ulf Isaksson bor på Svanebäcksgatan 9B och han hörde av sig och klagade redan 1995 när han flyttade in. Foto: Ivar Huntington
6 av 6
Birgitta Falks hem är nu en byggarbetsplats. Här är rester från hennes rötna takbjälkar utanför hennes vardagsrumsfönster. Foto: Ivar Huntington

Risk för takras efter mångåriga rötskador

"Vill inte ens tänka på vad som kunde ha hänt"
1:51 min

När fasaden skulle målas om på ett hus på Svanebäcksgatan upptäcktes ett stort hål mellan plåten och takpannorna och bärande takbjälkar som var helt rötskadade.

Vid ett flertal tillfällen har boende på Svanebäcksgatan 9B hört av sig till hyresvärden Familjebostäder och klagat på att det regnat in på vinden, tidigast redan 1995.

Birgitta Falk hade sin säng direkt under de skadade bjälkarna.

– Fram till i våras så hade jag detta som mitt sovrum och då stod min säng precis här. Och det är väl bara en tidsfråga, om man inte hade upptäckt det här vill inte ens tänka på vad som kunde ha hänt.

Ett plastskynke delar Birgittas tidigare sovrum från de fuktskadade delarna.
Och istället för tak har hon nu en tillfällig spånskiva och presenning som ska skydda mot inbrott och regn under tiden bjälkarna restaureras. Och de snickare som Birgitta varit i kontakt med säger att det kunde gått riktigt illa om ingenting gjorts.

– Hela taket i denna delen av huset hade kunnat rasa in. Och det hade antagligen inte stoppat på denna våningen

Men fuktskadorna på Svanebäcksgatan är inget nytt.
Redan 1995 flyttade Ulf Isaksson in i huset, vägg i vägg med Birgitta Falk, och han hörde direkt av sig när han såg vinden.

– När vi fick vindsutrymmet såg jag direkt ett stort hål ner i bjälklagret med sågspån och då anmälde vi det omgående. Sen dess har det droppat vid ett flertal tillfällen. Jag bara bor här och betalar hyra och huset håller på att rasa. Vi kan få taket på oss.

Thomas Samuelsson, distrikschef för Familjebostäder säger att det inte funnits risk för personskador, men att man kommer att göra en omfattande restaurering, och en undersökning av hela kvarteret för att se om man behöver byta tak.

– Det är jättebra att vi har sett det nu och kan åtgärda det. Sen måste vi naturligtvis titta på hela taket och se om det är lika illa där, för då får vi komma dit med snabbare underhållsåtgärder. Inom tre till fyra veckor kommer vi ha en utredning klar. Och då får vi ta ställning till om vi behöver byta tak. Ett par månader skulle det i så fall ta och byta tak, säger Thomas Samuelsson, distrikschef på Familjebostäder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".