Foto: Gorm Kallestad / TT

Sjuktalen ökar i Storgöteborg

Sjukast är man i Ale kommun
0:52 min

Sjuktalen ökar och vi är alltmer sjukskrivna i Storgöteborg. Jämfört med samma tid förra året, har sjuktalen i Göteborgs kommun exempelvis ökat med en dag, till 9 sjukdagar.

Siffrorna kommer från den senaste statistiken från Försäkringskassan. Tendensen är densamma i Västsverige som i hela Sverige - sjuktalen ökar.

Sjukast är man i Ale kommun där antalet sjukdagar är 12 per år. Lägst sjuktal har Tjörn och Mölndals kommuner med 9,5 sjukdagar per år och så då Göteborg med 9 sjukdagar.

Också skillnaderna mellan män och kvinnor består, och ökar till och något. Kvinnor har sen lång tid ca 60 % fler sjukdagar än män. I Ale har kvinnor ett särskilt högt sjuktal, eller drygt 16 sjukdagar per år, vilket är dubbelt så många som männen har.

Det är främst kvinnors psykiska ohälsa med stressrelaterad sjukdom som ökar enligt Eva-Marie Wulff på Försäkringskassan.

– Att kvinnor är mer sjukskrivna har sannolikt med kvinnors dubbelarbete att göra, säger Eva-Maria Wulff, och pekar på det faktum att redan från det att det andra barnet föds så ökar sjuktalen generellt för kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".