Våldet i skolorna minskar

"Även om det är en svag minskning, är det alldeles för stor mängd"
1:44 min

Våldsincidenterna i Göteborgs grundskolor har minskat. Och personalen oroar sig inte heller lika mycket för våld och hot som för två år sedan.

Det visar en genomgång som kommunen gjort av de senaste årens tillbudsanmälningar och arbetsmiljöenkäter.

Om man får tro anmälningarna och enkätsvaren minskar alltså våldet i Göteborgs grundskolor.

2012 anmäldes 461 arbetsskador och tillbud. Förra året var anmälningarna något färre, 457 stycken. I år fram till den 1 juni har det kommit 192 anmälningar. Av allt att döma är det alltså en minskning.

Och i kommunens medarbetarenkät sa 6 procent av grundskolepersonalen i år att de ofta oroar sig för våld och hot. För två år sedan var det ännu fler, 8 procent.

Den här genomgången gjordes sedan moderaterna efterlyst åtgärder, eftersom nationella undersökningar av lärarfacket och Skolverket pekade på en ökning av våld och hot.

Men moderata kommunalrådet Jonas Ransgård låter sig inte lugnas av de nya Göteborgssiffrorna, som han menar får tas med en nypa salt.

– Även om det är en svag minskning så är det en alldeles för stor mängd incidenter med hot och våld, säger han. Han menar också att personalen kan ha tröttnat på att anmäla incidenter som ändå inte leder till något resultat.

– Man behöver nog gå djupare i siffrorna. Det är fortfarande ett mycket stort problem med hot och våld i skolorna, säger Jonas Ransgård (M).

Kommunens rapport beskriver tre typsituationer med våld och hot. Det kan vara utagerande elever i särskolan eller lärare som går emellan elever som bråkar. Det kan handla om elever eller deras anhöriga som reagerar på lärares tillrättavisningar och beslut.

Rapporten föreslår olika utbildningsinsatser, bland annat för särskolans elevassistenter som är särskilt utsatta.

– Det påverkar både möjligheten till inlärning och möjligheten att rekrytera personal till skolmiljön, så vi måste följa det här noga, säger moderata kommunalrådet.

Roger Blomqvist

roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".