Snabbkurs i svenska för syriska läkare

2:11 min

Västra Götalandsregionen satsar i ett nytt projekt på att snabbutbilda asylsökande läkare från Syrien i medicinsk svenska. Detta för att minska läkarbristen och snabbare kunna ta tillvara den kompetens som finns hos de personer som kommer från länder utanför EU.

Det är samling på Tjörnbro Park, en flyktingförläggning som ligger alldeles vid havet lite i skuggan av Tjörnbron i Bohuslän. Tre syriska läkare, som kom till Sveriges för bara några månader sedan, ska för första gången träffa sin nya lärare i svenska.

Tanken med projektet är att redan under väntan på uppehållstillstånd starta med en utbildning i medicinsk svenska. Under tiden ska man parallellt hjälpa till med pappersarbetet i den ganska långa process mot en godkänd läkarlegitimation i Sverige som det är för läkare som kommer från länder utanför EU. Kirurgen Hasan Bitar är otålig.

– Det är ett problem, för nu har jag varit här i tre månader och jag kan inte någon svenska. Om jag nu har möjligheten att lära mig svenska så kommer det vara väldigt, väldigt... du vet, en otrolig möjlighet för mig. Det bästa är om det handlar om medecinsk svenska, säger Hasan Bitar.

I Sverige är behovet av läkare större än tillgången. Bara i Västra Götalandsregionen saknas uppemot 200 läkare. Riksrevisionen uppskattar att en månads kortare väg till arbetsmarknaden för en läkare innebär en offentlig vinst på 42 000 kronor.

Genom att sätta upp lappar och ringa runt så har Ulla Ekström, projektledare i Västra Götalandsregionen, lokaliserat cirka 40 syriska läkare på olika flyktingförläggningar i regionen.

– När de kommer så är de väldigt motiverade och engagerade, väldigt tacksamma mot landet som tar emot dem. Men när det sedan inte händer något så är det en risk att motivationen byts mot frustration och passivitet i slutändan, säger Ekström, som menar att det finns många vinster i att snabbt ta tillvara läkarnas kompetens:

– Regionen ser de här som en viktigt resurs i sjukvården. Deras modersmål är ju också stora patientgrupper hos oss så vilket gör att de har dubbel effekt, både deras bakgrund och yrkeskompetens är en tillgång, säger hon.