Göteborg storsatsar på life science

1:24 min

I ett samarbete mellan näringsliv, akademi och sjukvård ska ett nytt centrum för molekylär medicin byggas upp vid Göteborgs universitet. Cancer, fetma och diabetes är några av de forskningsområden som kommer vara i fokus.

– För oss innebär det att det beslut vi tog om att ha en strategisk site i Sverige stärks av det här. Vi tycker att det är ett jättespännande samarbete mellan privata finansiärer, sjukvård, universitet och industri. På lång sikt kommer det här utan tvekan att stärka konkurrenskraften inom livsvetenskapen i Sverige, säger Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca i Sverige.

Pengarna ska gå till en långsiktig satsning under minst tio år på grundforskning inom cancer, fetma och diabetes med start 2016. Forskare ska rekryteras internationellt till tio så kallade karriärtjänster där varje person också får möjlighet att knyta flera doktorander till sig. Var centrat ska finnas är inte beslutat än men mycket talar för att det kommer finnas på Medicinarberget vid Sahlgrenska där annan medicinsk forskning redan finns.

Pam Fredman, rektor på Göteborgs universitet är säker på att detta kommer stärka Sveriges position inom forskningen.
– Det här är en jättesatsning och framförallt är det långsiktigheten i satsningen som är viktig. Den ger forskarna stabilitet och skapar förutsättningar för den nya forskningen. Grundforskning handlar om att vara nyfiken och komma på det som inte någon tänkt innan, säger Pam Fredman.