Snart grönt för taxi i bussfilerna

1:22 min

Johan Nyhus som är trafikkommunalråd har förståelse för taxiförbundets kritik mot de tjänstemän som taxi menar förhalar ärendet om taxi och färdtjänsts rätt att köra i kollektivkörfält.

Svenska Taxiförbundet kritiserade för några veckor sedan här i P4 Göteborg trafikkontoret för att förhala taxis möjlighet att använda sig av en del av kollektivtrafikfilerna i de centralare delarna av Göteborg.
Claudio Skobla som är kommunikationschef på Svenska taxiförbundet kallade tjänstemämnnens agerande för "ett styvnackat motstånd".

--  Jag tycker väl att det finns en viss berättigad kritik från taxiförbundet, medger Johan Nyhus

–  Jag hade väl också hoppats att det här skulle gå fortare. Då hade vi ju fått till testperioderna för att se om taxi kan köra i buss och kollektivfilerna.
Både taxinäringen och vi politiker i trafiknämnden är överens om att vi ska ha testperioder för att se om det fungerar, säger Johan Nyhus.

Även hos politikerna finns nu en otålighet över att tjänstemännen på trafikkontoret inte klarat av att plocka fram ett underlag för en period med testkörningar i vissa centrala kollektivkörfält.
Det handlar bl.a om Göta älvbron där taxi och färdtjänst kan bli stående under lång tid utan att ha laglig rätt att använda spårvagns och bussfilerna.

Johan Nyhus tvekar inte, taxi och färdtjänst är en del av kollektivtrafiken i Göteborgs stad.

– Vi ser taxi, färdtjänst och sjukresor som en del av kollektivtrafiken. Detta har vi utryckt väldigt tydligt i trafiknämnden.

Som det ser ut idag så kan testperioden för taxi starta tidigast i januari eller i februari.
Aktuella testgator utöver Göta älvbron kan bli Övre Husargatan och Södra Vägen förbi Heden, plus yterligare två eller tre centrala gator.

Sedan förra året har  taxi rätt att köra i bussfilerna på Nils Ericssonsgatan in mot Drottningtorget och Nya Allén förbi Gamla Ullevi och ett stycke västerut.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se