Stenungsund plågas av storskalig skadegörelse

"Det behövs fler nattvandrare"
1:16 min

Skadegörelsen i Stenungsund har ökat markant, bara kostnaden för krossade fönsterrutor har tredubblats det senaste året.  Nu vädjar man till vuxna att öka sin närvaro.


– Det är alltså kommunal byggnader, förskolor, skolor och fritidsgårdar som drabbats. Det har ju eskalerat, säger Stefan Persson, samordnare för brottsförebyggande arbete i Stenungsund.

Han berättar att det började i påskas och det har varit en kontinuerlig skadegörelse som är anmärkningsbar. Nästan varje helg får polisen samtal om nya fall av skadegörelse i kommunen. Framförallt handlar det om krossade fönsterrutor och klotter, men också inbrott och stölder av bland annat skoldatorer. Nu satsar kommunen tillsammans med polisen på att minska skadegörelsen genom framförallt ökad närvaro.

– Nu har vi fått i gång fältarbetare som är ute flera gånger i veckan, och kommer vara under en tid. Polisen förstärker sina insatser och när de inte åker på larm så kommer de att cirkulera och patrullera runt de kommunala byggnaderna, säger Stefan Persson.

– Det är ju så i den här typen av samhälle som Stenungsund där man pendlar ut och pendlar in, när de vuxna kommer hem så kl 21-22 så stänger de vuxna dörren och då är arenan unga vuxnas och ungdomars. Så en ökad vuxennärvaro kommer gjuta olja på vågorna. Så nattvandrare är något som vi har, men vi behöver förstärka det med ytterligare individer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".