Moderaten Martin Wannholt är bland annat förste vice ordförande i Göteborgs trafiknämnd. Foto: Peter Stenberg / SR

Martin Wannholt (M) petas

Moderaten och det nuvarande kommunalrådet Martin Wannholt får ingen plats som kommunalråd i Göteborg, trots att han fick flest kryss i personvalet. En av grunderna till beslutet ska vara att få en jämn könsfördelning i kommunstyrelsen. 

– Valberedningen har vägt in genusperspektivet och sagt att vi ska föreslå två män och två kvinnor, säger Lisbeth Boethius, valberedningens ordförande.

Eftersom man idag har tre manliga kommunalråd blir det en man som väljs bort. Och då får Martin Wannholt lämna plats för Jonas Ransgård och Hampus Magnusson, trots att han var den moderat som fick flest personkryss i valet.

– Vi har vägt in personkryssen som ett av flera perspektiv, ett annat var åldersperspektivet och vi ser en föryngring genom Hampus Magnusson.

Har det något att göra med Martin Wannholts kritik mot Västlänken?

– Det vill jag inte kommentera i det här sammanhanget, vi är 30 personer i fullmäktigegruppen och det är de synpunkter som kommit därifrån som legat till grund för vårt förslag.

Annars är det ju lätt att tro att det är kritiken mot Västlänken och att han inte följt partilinjen helt och hållet som ligger bakom det här beslutet?

– Det kan jag varken bekräfta eller dementera, men vi har inte vägt in det som en särskild anledning i det här fallet, säger Lisbeth Boethius.

Martin Wannholt själv säger till GT på nätet att han är besviken eftersom han har ett stort stöd bland väljarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".