Juridisk miss friade skyldig man

Trots att hovrätten har konstaterat brott frias en äldre man som försökt köpa sex av en 17-årig kvinna på grund av en juridisk miss.

Det var för ett år sen som en man försökte få en flicka under 18 år att sälja sex. Flera gånger frågade han flickan, men hon vägrade och ringde istället polisen som grep mannen.

Han åtalades för sexuellt ofredande enligt en paragraf i brottsbalken, men friades i en oenig tingsrätt. Tingsrätten ansåg att det inte gick att bevisa att flickan blivit sexuellt ofredad eftersom ord stod mot ord.

Men hovrätten konstaterar att flickans berättelse stämmer och att mannens agerande utgör försök till köp av sexuell handling av barn. Men enligt en annan paragraf än den som åklagaren pekade på. Mannen begick alltså ett brott, något som även hovrättslagmannen Åke Thimfors håller med om. Men eftersom brottet rubricerats fel frias mannen.

Det är här de juridiska problemen börjar och vare sig domaren eller åklagaren vill ställa upp på en bandad intervju. Åklagaren anser fortfarande att mannen skulle kunna dömas för sexuellt ofredande.

En domstol har möjligheten att innan det blir förhandling genomföra en så kallad materiell processledning - alltså att hovrätten tar kontakt med åklagaren och uppmärksammar honom på behovet av en ändrad brottsrubricering. Bland annat detta skriver hovrätten i sin dom.

Eric Bylander är docent i processrätt vid Uppsala Universitet säger att en domstol har rätt att ändra rubriceringen, bara den tilltalade får svara på den konkreta anklagelsen om vad som hänt.

– Enligt min bedömning har man ställt kraven på den information som den åtalade ska få allt för högt i det här fallet, säger Eric Bylander.

Hovrätten kunde alltså ha fällt mannen för att ha försökt köpa sexuella tjänster av ett barn?

– Det är min bedömning, ja.

Så nu går en man fri som hovrätten konstaterat har begått ett brott?

– Så är det, och det är ju onekligen beklagligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".