Åsa Lundquist presenterade kartläggningen av det segregerade Göteborg. Foto: Peter Stenberg/SR

Göteborg - en allt mer ojämlik stad

"Vi har stora skillnader i inkomster och utbildningsnivå"
4:24 min

Klyftorna i Göteborg växer - både mellan grupper och delar av staden. Det visar en ny kartläggning som presenterades vid en konferens om social hållbarhet idag.

Tvådagarskonferensen på Svenska Mässan heter "Gör Göteborg jämlikt" och bakom rapporten står utvecklingsledaren på Social resursförvaltning, Åsa Lundquist. 

Hon slår fast att klyftorna på många områden ökat ganska kraftigt sedan 1992. Det handlar om skillnader mellan grupper och delar av stan när det gäller inkomster, hälsa och utbildningsnivå.

Medellivslängden i Göteborg skiljer sig åt med drygt 7 år för kvinnor och drygt 9 år för män beroende på var i staden man bor. Det är också stora skillnader för barn och ungdomar när det gäller uppväxtvillkor och chansen till en bra framtid. 

– I samhällen med stora skillnader mellan grupper blir den sociala oron högre. Vi litar mindre på varandra och blir mer otrygga och det påverkar hur man ser på samhället, säger Åsa Lundquist.

Rapporten, Skillnader i hälsa och livsvillkor i Göteborg, presenteras i sin helhet i januari nästa år. Den är tänkt att vara ett verktyg för förändring så att Göteborg blir mer jämlikt och en mer socialt hållbar stad.

– Tidiga insatser för barnen är det viktigaste. Vi gör redan idag många bra saker, men vi kan göra det ännu bättre. Vi har god forskning och goda kunskaper, säger Åsa Lundquist.

Peter Stenberg
peter.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".