Bostadskrisen

Bråk om hyror försenar byggstart på Guldmyntsgatan

1:41 min

Arkitektfirman Okidoki som vann tävlingen om billiga hyreslägenheter uppmanar nu politikerna och fastighetskontoret att snabbt komma överens med de byggbolag som ska bygga på Guldmyntsgatan.

Göteborgs stad gjorde ju en miss när man inte skrev in i tävlingsreglerna att hyran skulle låsas på 1 400 kronor per kvadrat och år under en längre tid. Därför känner sig nu de byggfirmor som ska bygga fria att låta hyrorna höjas på vanligt sätt. Så just nu händer inte så mycket med projekt Guldmyntsgatan.

Rickard Stark som är arkitekt och chef på Okidoki menar att deras lägenheter är så yteffektiva att en höjning med några hundra kronor per år och kvadratmeter fortfarande ger billiga hyreslägenheter.
– Även om man höjde från 1 400 kronor per kvadratmeter och år och upp till 1 850 kronor per år skulle en av våra mindre nyproducerade lägenheter på Guldmyntsgatan fortfarande ligga under 4 000 kronor i månadshyra. De bostadslösa struntar ju egentligen i vad det kostar per kvadratmeter och år, de vill ju veta vad hyran är i månaden, säger Rickard Stark.

Enligt vad P4 Göteborg erfar ska förhandlingarna mellan byggarna och fastighetskontoret om hyrorna på Guldmyntsgatan återupptas nu i början av november. Därmed skulle man forfarande kunna hålla planen om inflyttningen i lägenheterna år 2017.

Martin Nordahl på Okidoki arkitekter tror fortfarande på idén med arkitekttävlingar för nya bostadsområden. Även om nu Göteborgs stad missade att skriva in nivån på hyreshöjningar i projekt Guldmyntsgatan.
– Vi tror att tävling är den bästa formen för att få in nya idéer som kan lösa bostadskrisen. Tävlingsformen kan öppna för nya aktörer med fräscha grepp på bostadsbyggande. Framförallt då när man har en jury som bedömer bland annat pris, bostadskvalitet och nyskapande.
Detta tvingar ju tävlingsdeltagarna att vässa sig på de här viktiga områdena, säger Martin Nordahl.