1 av 3
Hotellet har 28 rum. Foto: Nina Sjöman/Sveriges radio
2 av 3
Le Mat ligger på Kristinelundsgatan i Göteborg. Foto: Nina Sjöman/Sveriges radio
3 av 3
Vägen ut-kooperativen startade för tolv år sen i Göteborg. Foto: Nina Sjöman/Sveriges radio

Sociala företag växer i Göteborg

"Här finns folk som har förståelse"
1:45 min

I Göteborg startas allt fler sociala företag, företag som drivs av personer som av olika skäl länge befunnit sig utanför arbetsmarknaden.

På hotellet Le Mat i centrala stan har Emma Louisa Nord Jonsson arbetstränat i drygt ett halvår.

– Jag har ADHD och det gör att det är svårare att komma ut i arbetslivet. Det är inte alltid alla ställen som har erfarenhet av såna här grejer och här finns folk runt omkring som har förståelse för varför man är den man är, säger hon.

Hotellet Le Mat på Kristinelundsgatan i centrala Göteborg har 28 rum och en reception som är bemannad dygnet runt, här finns tio anställda och ännu lite fler som arbetstränar. Hotellet ingår i Vägen ut-kooperativen, som startade som ett EU-projekt för tolv år sen för att få personer i arbete som av olika skäl länge varit arbetslösa, det kan handla om missbruk, kriminalitet, psykiska funktionsnedsättningar eller kriser, och man jobbar i samarbete med arbetsförmedlingen och socialtjänsten.

Göteborg är ledande i landet på sociala företag, här finns 47 stycken, allt från hunddagis och cafeer till trädgårdsarbete och textiltillverkning. Le Mats verksamhetschef Daniel Lindgren säger att det funnits särskilda utmaningar med att starta just hotell.
– För oss har det varit kapitalanskaffning. Jobbar man med den målgrupp vi gör är det inte lätt att gå till en vanlig affärsbank och säga att vi vill starta hotell och låna 2,5 miljon kronor och vissa av dem som ska jobba här har aldrig haft ett jobb förut.

– Den andra är att få människor som står långt från arbetsmarknaden att klara av att jobba och hitta den nivå av service som vi har. Och det har varit olika svårt för olika personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".