Under allhelgonahelgen besöker fler än nånsin kyrkogårdar och fler ljus tänds. Och lagom till allhelgona i år har ett nytt system med ljudguider gjorts i ordning på Östra kyrkogården i Göteborg.

"Kyrkogården är vår kulturhistoria"

Göran Karlsson om nya ljudguiden på Östra kyrkogården
1:30 min

Under allhelgonahelgen besöker fler än nånsin kyrkogårdar och fler ljus tänds. Och lagom till allhelgonahelgen i år har ett nytt system med ljudguider gjorts i ordning på Östra kyrkogården i Göteborg.

Med hjälp av mobilen kan besökarna ta del av information och höra mer om människor som är begravda på Östra kyrkogården.

På den höstblåsiga kyrkogården tar Göran Karlsson, informatör på Svenska kyrkan i Göteborg, emot nyfikna besökare under lördagen.

– Vi har tagit ny teknik till hjälp för att skapa en professionell ljudguide, säger Göran Karlsson.

Vad får man veta vid Karin Boyes grav?

– Man får höra lite mer om henne och vad hon gjorde och man får höra henne läsa sin kanske mest berömda dikt: " Visst gör det ont när knoppar brister..."

Kaffe och kaka från Svenska kyrkan värmer i höstrusket denna Alla helgons dag, då många människor kommit till Östra kyrkogården i Göteborg för att besöka en grav och känna stillheten. Lisbet Rodin från Göteborg besöker en avliden släktings grav, men som släktforskare är hon också särskilt intresserad av kyrkogården som kulturplats.

Och hon tycker det är en jättebra idé att som Svenska kyrkan presentera kyrkogården och dom som finns där på ett modernt sätt.

– Vi har ju andra sätt att presentera en kyrkogård numera, vi kan göra mer än bara ha en sten, säger Lisbet Rodin. Vi har den digitala världen också. Och det är viktigat att ta vara på gravarna som kulturminne.

Är Karin Boyes och  Viktor Rydbergs grav kultur för dig?

– Ja det är det faktiskt, du kan inte komma närmare personen, för vederbörande ligger trots allt därnere.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".