Unga gästarbetare utnyttjas i Norge

”Det har funnits många oseriösa aktörer”
1:29 min

Det finns en stor risk för unga svenska gästarbetare i Norge att bli utnyttjade på sin arbetsplats. Ungdomar som jobbar i restaurangbranschen är särskilt utsatta.

– I restaurangbranschen i Oslo har det funnits många oseriösa aktörer som utnyttjat ungdomar som inte vet om sina rättigheter, säger doktoranden Ida Tolgensbakk från Oslo universitet som i flera år forskat kring just svenska gästarbetare.

Enkla jobb och snabba pengar har de senaste åren varit en drivkraft för unga svenskar att söka sig till Norge, men många riskerar att luras varnar experter. Svenska ungdomar kan enkelt hamna i arbetsmässiga missförhållande, hos oseriösa arbetsgivare.

– Det är väldigt många svenskar som arbetar med sämre arbetsförhållanden än norska ungdomar, säger Torbjörn Ness från LO i Oslo och Akeshus.

Torbjörn Ness åker runt och informerar unga svenskar om de rättigheter dom har i det norska arbetslivet. Precis som forskaren Ida Tolgensbakk har han märkt att det fuskas mest inom de branscher dit svenskarna söker sig.

– Restaurang och uteliv är ju där mest svenskar arbetar och där ser vi att många svenskar jobbar med dåliga arbetsförhållanden.

Det kan handla om att arbeta utan kontrakt, med sämre lön och utan övertidsersättning. Ibland handlar det även om att provjobba gratis.

– Det betyder ju rent av att du kanske behöver en tre-fyra jobb för att rent av kunna betala hyran och åka och hälsa på familjen i Sverige, säger Torbjörn Ness.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".