Blocköverskridande koalition i Lerum

1:11 min

Nu är det klart hur Lerums kommun kommer att styras. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet bildar ny majoritet och Moderaterna blir ett oppositionsparti. 

Lerums kommun har haft borgerlig majoritet sedan 1970. Men årets valresultat räckte inte för att alliansen skulle få sitta kvar. Istället har nu Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet lyckats komma överens om att bilda en ny majoritet med 28 av 51 ledamöter i fullmäktige.

Partierna meddelade idag att man bildar en koalition baserad på en gemensam plattform och man har även en valteknisk samverkan med Kristdemokraterna.

Huvudfrågor blir att minska förskolegrupperna (till 15 barn per grupp) och att jobba med att få fler bostäder .

Folkpartisten Helena Gellerman:

– Vi söker en stabil majoritet för dom närmaste fyra åren, så att vi kan komma överens om en budget.

– Vi kommer att införa en ny politisk styrmodell, dels för att medborgarna tydligt ska kunna se vilka som bär ansvaret för olika områden och därmed underlätta kontakterna och dels för att den kommunala förvaltningen ska få tydligare signaler från den politiska organisationen.

– Den nya styrmodellen kommer dessutom att innebära en spridning av det politiska ledningsansvaret på fler personer. Vi behöver mer dialog och ett ökat inflytande från medborgarna.

Moderaten Henrik Ripa får nu lämna sin post som kommunstyrelsens ordförande i Lerum. Han blir troligtvis oppositionskommunalråd i stället.