Foto: Helene Jaktling /Företagsamma västra Hisingen

Stor företagsamhet i Västra Hisingen

"Entreprenörskap i skolor handlar inte om att barnen ska bli företagare"
1:42 min

Över tusen nya företag har EU-projektet Företagsamma Västra Hisingen gett i stadsdelen. Den treåriga satsningen har varit lyckad, säger projektkoordinator Daniela Ölmunger.

– Vi har haft olika starta-eget-kurser, bland annat på somaliska och persiska. Vi har gjort en aktivitet som heter ferieentreprenörer som är unga i stadsdelen som jobbat med socialt entreprenörskap. Sen har vi också byggt upp ett kontorshotell, säger projektkoordinator Daniela Ölmunger.

1160 nya företag har stadsdelen fått under de senaste tre åren. Projektet som kostat 18 miljoner kronor har fått EU-stöd till 40 procent, resten har Göteborgs stad stått för. Nu vid årsskiftet är projektet egentligen slut men har fått pengar för att fortsätta iallafall ett år till. Och man hoppas börja samarbeta med andra parter, tillexempel Göteborgs universitet.

– Så är det ju med projekt. Det är ett sätt att testa saker man inte haft finansiering för annars. Sen måste man bestämma sig om det är så bra att det ska in i vår ordinarie verksamhet.

Men det här kommer alltså att fortsätta till viss del, och särskilt satsningen på skolor är viktig, säger Daniela Ölmunger.

– Entreprenörskap i skolor handlar inte om att barnen ska bli företagare. Det handlar om att barnen ska utveckla kompetenser som är viktiga oavsett vad de ska göra i livet. Det är kreativitet, samarbetsförmåga och ansvarsförmåga. Och det har vi gjort med tio saker i stadsdelen. Det tycker vi har varit väldigt lyckat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".