Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre sjöfartsinspektörer i Göteborg

Publicerat tisdag 4 november 2014 kl 07.44
Michael Johansson, fartygsinspektör: Vi reagerade väldigt starkt
(1:44 min)
Michael Johansson, Transportstyrelsen Foto: Ivar Huntington / SR

Åtta tjänster försvinner från sjöfartstillsynen i Göteborg i en verksamhet som i dagsläget har 12 inspektörer. Nu är inspektörerna själva rädda att de inte ska klara av tillsynen och att sjösäkerheten kan drabbas.

– Vi reagerade samtliga väldigt starkt. Det är ju Nordens största hamn. Tillsynspersonalen i Göteborg är ju tolv och tolv minus åtta är fyra så jag förstår inte hur vi ska kunna klara av tillsynen, säger Michael Johansson, förste fartygsinspektör på Transportstyrelsen i Göteborg.

I ett öppet brev till näringsdepartementet och infrastrukturminsitern skriver man att man redan i dagsläget har svårt att hinna med alla arbetsuppgifter och att det i princip innebär en nerläggning av sjöfartstillsynen i Göteborgsområdet. Erik Eklund som är ställföreträdande sjö- och luftfartsdirektör på Transposrtsytrelsen säger att det finns för många inspektörer i Göteborg i dagsläget.

– Det är absolut den uppfattning vi har. Sen tror inte jag att inspektörerna inte har någonting att göra. Vår uppfattning är att de gör ett väldigt bra jobb och de kanske gör mer än vad de egentligen skulle behöva göra.

Och ändå drar ni ner på de här tjänsterna. Hur hänger det ihop?

– Vi kan inte hålla på och höja våra avgifter. Vi har höjt de ett antal år för att täcka våra kostnader utan vi måste anpassa vår kostnadskostym efter det som vi gör. Det är säkert så att vi har haft en för hög servicegrad i förhållande till de intäkter vi har.

Enligt ledningen beror nerskärningarna framförallt på den stora utflaggningen av svenska fartyg, och att det därför inte finns lika många fartyg att inspektera. Men i den utredning som ligger till grund för nerdragningarna är utflaggningen de senaste fem åren bara 7, 4 %, och inspektörerna själva menar att nerdragningarna inte står i relation till utflaggningen.

– Nu är svenska handelsflottan ganska stabil. Ombyggnader och nybyggnader och inköp har börjat komma tillbaka märker vi, säger Michael Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".