Diana Nyman blev diskriminerad av Sheraton slår DO fast. Foto: Tobias Edlund / SR

Diana Nyman diskriminerades av Sheraton

Diana Nyman om att DO ansett att Sheraton diskriminerat henne
1:35 min

Det var diskriminering när ordförande i romska rådet i Göteborg, Diana Nyman, nekades att äta frukost på hotell Sheraton i Stockholm. Det slår diskrimineringsombudsmannen, DO, fast.

Det var i mars i år som Diana Nyman var inbjuden av dåvarande integrationsministern Erik Ullenhag för att tala om regeringens vitbok över diskriminering och övergrepp mot romer i Sverige. Hon var inbokad på hotellet av regeringskansliet.

När hon på morgonen gick in i hotellets frukostmatsal för att äta frukost kom en kvinna ur personalen efter henne och frågade vad hon hade för ärende i restaurangen. Efter en kortare ordväxling anvisades hon till lobbyn för att dricka kaffe där i stället.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att Diana Nyman särbehandlades och att detta hade samband med hennes etniska tillhörighet. Nu kommer DO att stämma hotellet.

– Romer utsätts ofta för diskriminering i vardagssituationer och utesluts från det som majoritetssamhället tar för givet. Romer är en utsatt grupp i Europa och Sverige är inget undantag, säger Agneta Broberg, diskrimineringsombudsman i ett pressmeddelande.

Sheraton bad efter händelsen om ursäkt i ett öppet brev och menade att personalen skulle genomgå utbildning i företagets mångfaldspolicy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".