Vill tvinga bort tiggare från stationen

1:07 min

Nu sätter statliga fastighetsägaren Jernhusen upp skyltar för tvinga bort tiggare och hemlösa som vill värma sig på deras järnvägsstationer.

 

Jernhusen som äger bland annat Göteborgs centralstation och Alingsås station har tröttnat på tiggare och hemlösa som värmer sig på deras järnvägsstationer. Därför sätter man nu upp skyltar som upplyser om att vänthallen är till för resenärer.

Skyltar om att sittplatser är till för resenärer med giltigt färdbevis har redan satts upp på stationen i Linköping, och liknande kommer även sättas upp på de flesta av den statliga fastighetsägarens 50-tal stationer, framförallt på dem som inte har vakter på plats hela tiden.

Exempelvis kommer troligen Alingsås station att få liknande skyltar, men inte Göteborgs Centralstation, som har vakter.

I ett skriftligt uttalande skriver Jernhusens pressansvarige att man fått många klagomål från irriterade och oroade resenärer och att klagomålen ökat markant under hösten. Klagomålen rör personer som inte ska resa, som använder bänkar som sovplatser och toaletter som duschplatser, vilket förstör toaletterna.

Jernhusen filar nu på formuleringarna på skyltarna så att det ska framgå att även besökare av expempelvis butiker eller restauranger i stationsbyggnader får vistas där, förutom resenärer.

I det skriftliga uttalandet framgår även att Jernhusen har kontakt med flera kommuner för att hitta lösningar som skapar ett tryggt stationsområde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista