Socialdemokraternas nya kommunalråd i Göteborg. FOTO Roger Blomqvist

Nya (S) kommunalråd presenterade

Mariya Voyvódova: Vi kanske kan komma överens i vissa frågor
1:33 min

Idag presenterade socialdemokraterna i Göteborg två nya kommunalråd för kommande mandatperiod. Det är Mariya Voyvódova och Conny J Johansson som tar plats i kommunstyrelsen.

Detta efter att Anna Johansson, Mats Arnsmar och Robert Hammarstrand lämnat sina poster och socialdemokraterna tappat en plats i kommunstyrelsen efter valet.

Mariya Voyvódova är idag stadssekreterare för S och sitter i fullmäktige och några nämnder. Conny J Johansson sitter i Upphandlingsbolagets styrelse men är ganska ny i politken och hoppar av som ombudsman för Byggtolvan i Göteborg.

Det blir en besvärlig balansgång för socialdemokraterna som trots bakslaget i valet blir största styrande parti i Göteborg. Besluten måste i fortsättningen förankras med både samarbetspartierna MP och V, och sen med Fi och något alliansparti för att undvika bakläxa i kommunfullmäktige, där Sverigedemokraterna och Vägvalet är tungan på vågen.

Det kräver nya samarbetsformer, säger socialdemokraten Anneli Hulthén, som på torsdag i kommunfullmäktige räknar med fortsatt förtroende som kommunstyrelsens ordförande:

– Om vi ska klara detta så krävs det vi alllihopa oavsett block för ett resongemang med varandra vad kan vi hör mer ihop och lägga gamla stötestenar åt sidan och jobba med det vi har gemensamt, säger hon

Sverigedemokraterna tar av egen kraft plats i kommunstyrelsen och får utslagsröst. Det hade gått att minska antalet ordinarie kommunalråd till 11 för att undvika det, men Anneli Hulthén säger att sånt bör beslutas långt innan ett val.

Nu krävs att minoriteten i förväg förhandlar fram enighet före viktiga beslut.

Ett av de nya socialdemokratiska kommunalråden Mariya Voyvodova kan tänka sig kompromissa med alliansen i skolfrågor.

– Det kan vara FP till exempel, vi kanske kan komma överens i vissa frågor, det vet man aldrig, säger hon.

Inför torsdagens fullmäktigemöte pågår in i det sista förhandlingar om maktfördelningen i kommunen. V samtalar med Fi om platser i nämnderna och alliansen kommer troligen överens med Vägvalet på samma sätt som tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".