Dietisten Andrea Mikkelsen pratar om laktos i P4 Morgons studio. Foto: Ylva Nilsson / SR

Många äter laktosfritt i onödan

"Ett problem om man köper produkterna utan att först ha undersökt"
3:52 min

Vi i Sverige äter laktosfria produkter för en och en halv miljard kronor varje år. Men många gör det utan att egentligen vara känsliga mot mjölksockret. Det berättat dietisten Andrea Mikkelsen.

Mellan åtta och tio procent av Sveriges vuxna är laktosintoleranta, men det finns också många som köper laktosfria produkter utan att egentligen behöva det - även till sina barn.

Det kan nämligen vara så att barn med ond mage blir bättre när man köper laktosfria produkter - men det kan vara något helt annat man är överkänslig mot.

– Om tarmen är sjuk eller påverkad på något sätt mår man bättre av laktosfritt, men det är inte säkert att man blir frisk för det, säger barndietisten Andrea Mikkelsen.

Hon tycker att man först ska gå till läkare med barnet för att undersöka vad magsmärtorna egentligen handlar om.

– Har man uteslutit andra sjukdomar är det inte farligt att testa laktosfritt, men har man inte undersökt först ser jag det som ett problem, säger Andrea Mikkelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".