1 av 2
Sonia Koppen arbetar med barn och unga med funktionshinder i stadsdelen centrum i Göteborg. Foto: Ivar Huntington/ Sveriges Radio
2 av 2
På onsdagen samlades 300 socialarbetare på Folkets hus på den årliga socialarbetardagen. Foto: Ivar Huntington/ Sveriges Radio

Nätverk ska underlätta för socialarbetare

"Vi är en engagerad yrkesgrupp"
1:31 min

Göteborgs socialsekreterare har tröttnat på dåliga arbetsförhållanden, för många ärenden och för dålig introduktion i arbetet. Ett nytt nätverk har nu startats för att förbättra situationen.

– Jag har länge upplevt när jag jobbat som socialsekreterare att det är många saker som inte fungerar. Jag utbildade mig till socialsekreterare för att jag vill vara med och påverka människors liv och se till att människor får det bättre. Och så ser jag att det arbete jag utför kanske inte bidrar till det, säger Sonia Koppen, initiatvtagare till nätverket från fackföbundet Vision.

"Vision Göteborgs Nätverk för Socialsekreterare" heter initiativet och första mötet var i förrgår. Bakgrunden är den dåliga arbetssituation som tidigare uppmärksammats genom bland annat en politikerkommission och en demonstration på Gustav Adolfs Torg. Sonia Koppen säger att arbetsförhållandena för socialsekreterarna i Göteborg många gånger är frustrerande.
– Det är en väldigt engagerad yrkesgrupp som verkligen brinner för sina klienter och som vill arbeta för att de ska ha det bra. Samtidigt är arbetsmiljön på många ställen dålig. Inte överallt, det finns goda exempel också. Men många har en väldigt hög arbetsbelastning, högt ärendeantal och komplicerade ärenden, för lite metodhandledning och chefer som inte är närvarande.

Förhoppningen är att nätverket ska leda till en bättre arbetssituaton för socialsekreterarna och man vill nu att politiker och tjänstemän tar frågorna på allvar. Sonia Koppen arbetar själv med barn och unga med funktionshinder och hon säger att det i slutänden är personerna de är satta till att hjälpa som drabbas.
– Klienterna blir ju väldigt frustrerade. De upplever att de inte blir lyssnade på. De är ju nervösa när de kommer till oss, de är nervösa och är i en utsatt situation. Och så möter de kanske någon som är ny och inte kan lämna de svar som de så gärna vill ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".