Sahlgrenska Universitetssjukhuset anmäls.

Cancersjuk man anmäler onödig operation

En cancerdrabbad man som fick urinblåsan bortopererad anmäler nu sjukvården till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Han menar att operationen förstört den tid han har kvar av livet.

Mannen drabbades av en tumör i urinblåsan och läkaren ville operera bort urinblåsan. Då sa mannen att han inte ville opereras om det fanns möjlighet att cancern var spridd till andra delar av kroppen Detta eftersom han inte hade några andra besvär än blod i urinen.

Operationen genomfördes ialla fall efter att läkare sagt att mannen skulle bli till 90 procent frisk om urinblåsan togs bort. Ett så kallat PSA-prov togs efter operationen och det visade att cancern förmodligen var spridd till andra delar av kroppen.

När mannen undrade varför provet inte tagits före operationen fick han som svar att inte var standard.

Han vårdas nu hemma hos en släkting, måste ta starka smärtstillande mediciner, han sitter i rullstol, och han är deprimerad och har ångest.

Enligt anmälan har läkaren som opererade honom bekräftat att operationen gjordes i onödan och att hade hade kunnat leva ett vanligt liv så länge sjukdomen tillåtit, i anmälan står att mannen känner sig berövad på de år han har kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".